Open Vld wil dat Rekenhof prijskaartje van elk wetsvoorstel berekent

Christian Leysen.
Photo News Christian Leysen.
Kamerlid Christian Leysen (Open Vld) wil dat het Rekenhof van elk wetsvoorstel de kostprijs berekent. Het zint de Vlaamse liberaal niet dat er de laatste tijd nogal wat wetteksten groen licht krijgen in de Kamer waar soms een fiks prijskaartje aan vasthangt, terwijl de strijd tegen de coronacrisis handenvol geld kost.

Leysen en zijn fractieleider Vincent Van Quickenborne klagen al langer dat de coronacrisis misbruikt wordt om de "uitgavensluis" te openen. Zo protesteerden ze eerder tegen de aanpassing aan de mijnwerkerspensioenen, die 200 miljoen euro kost. Dat de commissie Financiën een btw-verlaging op zeep goedkeurde, is hen eveneens een doorn in het oog. "De maatregel kost 124 miljoen euro en geldt voor alle zeepproducten, van Dash en Dreft tot luxehandzeep van Chanel N°5", hekelt Leysen.

Het liberale duo vindt de gang van zaken onverantwoord, vooral gezien de coronafactuur die op ons afkomt. Van Quickenborne kijkt daarbij vooral naar de linkerzijde, maar merkt tegelijkertijd op dat Vlaams Belang vaak met die partijen meestemt. Hij verwijt de extreemrechtse partij "aan het handje te lopen" van de Franstalige communisten.

Leysen wil het goedkeuren van dure voorstellen een halt toeroepen. Hij stelt een aanpassing aan het Kamerreglement voor zodat het Rekenhof steeds gevraagd kan worden het kostenplaatje van een voorstel te berekenen. Of dat iets zal veranderen, is zeer de vraag. Het was bijvoorbeeld geweten dat de aanpassing van de mijnwerkerspensioenen een duit zou kosten, maar niettemin kreeg het voorstel groen licht.

Lees ook: Kamer maakt miljard euro extra vrij voor uitgaven in strijd tegen coronacrisis
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yolande MARIS

  Ik wil dat de rekenkamer eens berekend en openbaar maakt wat de politiek in zijn geheel de bevolking kost ,daar kunnen we zonder verlies te lijden veel opbesparen trouwens die hint heeft u al gehad van europa maar dan blijkt ineens dat de EU slechts een raadgevend instument is en blijken jullie potdoof te zijn.

 • vanaeken jokke

  Vorige verkiezingen waren er maar 2 partijen die een betaalbaar verkiezingsprogramma hadden.Daar waren groen open vld en SPA niet bij VB was nog bij de redelijke.Alleen NVA en cd&v hadden een haalbaar verkiezingsprogramma.

 • Baldwin Schepers

  Dit zou de juiste beslissing zijn gedaan met het geld aan deuren en vensters uit te gooien

 • RIK VANDEWALLE

  Wie gaat dat betalen, het is al een vorm van reclame voor de volgende verkiezingen?

 • Roger Duyssens

  Er is dan toch één partij die inziet dat cadeautjes geven op een populistische manier wel eens een heel hoge prijs zou kunnen hebben. Bedrijven die door de crisis in moeilijkheden komen verdienen steun. Maar de populistische NVA in Vl wil de rijksten sparen om de factuur aan de minder begoeden door te sturen. In W is het andersom daar wil PS onder druk van Ecolo en PTB ongecontroleerd geld aan sociale zaken toesteken . Zo ga je verder achteruit dan nodig.