Open Vld wil betrappen snelheidsovertreders uitbesteden

Het vaststellen van snelheidsovertredingen wil Open Vld wegnemen van de politiediensten en uitbesteden.
Kristof Pieters Het vaststellen van snelheidsovertredingen wil Open Vld wegnemen van de politiediensten en uitbesteden.
Open Vld heeft een 20-puntenplan rond veiligheid klaar. In dat plan pleiten de Vlaamse liberalen er onder meer voor een aantal politietaken, zoals het vaststellen van snelheidsovertredingen, uit te besteden zodat de politie zich kan toeleggen op haar kerntaken. De partij pleit ook voor strengere straffen voor terroristische activiteiten en voor een meer effectieve strafuitvoering. 

Sinds de aanslagen van 22 maart 2016 hebben de regering en het parlement het veiligheidsapparaat versterkt. Met een 20-puntenplan willen de Vlaamse liberalen die inspanning op het vlak van veiligheid voortzetten.

In het blauwe veiligheidsplan wordt onder meer gepleit voor een beter georganiseerde politie, met daarbij bijvoorbeeld vrijwillige fusies tussen politiezones en een eengemaakte politiezone in Brussel. Om de politie de kans te geven zich toe te leggen op haar kerntaken, kunnen een aantal taken uitbesteed worden aan private bewakingsdiensten. De liberalen denken bijvoorbeeld aan het vaststellen en verwerken van verkeersovertredingen of het bewaken van gebouwen.

Open Vld wil verder dat burgemeesters meer armslag krijgen in het aanpakken van criminaliteit, dat er een meer effectieve strafuitvoering komt (waarbij de uitgevoerde straf zo dicht mogelijk bij de uitgesproken straf ligt om het gevoel van straffeloosheid tegen te gaan) en dat alle gevangenissen tegen 2030 worden gemoderniseerd.

Verder wil Open Vld de strafmaat voor deelname aan terroristische activiteiten verhogen. Minister van Justitie Koen Geens laat via Twitter meteen weten dat die strafverzwaring net deze week gestemd wordt in de laatste plenaire zitting van het parlement.
89 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jo vandenberghe

  Op die manier kunnen ze hun vriendjes snelrijders er gemakkelijker mee helpen?Nog meer dan nu het geval is zal de gewone sterveling WEL de boetes betalen.

 • Stijn Hardy

  Uitbesteding wil zeggen een extra partij die winst moet maken. En dus duurder voor ons allemaal. Er zullen een aantal vriendjes in de privé-sector dringend nood hebben aan een aanbesteding op maat...

 • Bruno Vermeire

  Wat voor een voorstel is dit, ik weet zeker dat allang het geval is. Telkens ik een bonnetje aan de voorruit heb moet ik niet aan de gemeente betalen maar aan een privéfirma. Gaan "de blauw" alles doorschuiven naar de privé (vriendjes) ?

 • Peter Lysens

  als OVLD mij EEN, amper EEN zaak kan opnoemen waar de privatisering van overheidsdiensten ons rijker of gelukkiger gemaakt heeft , hoor ik het graag.

 • Tom Essel

  Ah, binnen enkele jaren (10? maar technisch nu al mogelijk) zijn alle auto's uitgerust met een automatisch systeem dat de snelheid aanpast aan de zone waar ze rijden. Dan is dat allemaal niet meer nodig. Er zullen geen boetes meer zijn.