Open Vld vraagt ontslag van BAM-topman

Jan Van Rensbergen.
BELGA Jan Van Rensbergen.
Open Vld vraagt het ontslag van BAM-directeur Jan Van Rensbergen. Volgens de Vlaamse liberalen is de topman zijn geloofwaardigheid kwijt na de discussie over het aantal rijstroken op het Oosterweeltracé.

Volgens Groen-voorzitter Wouter Van Besien zal de Antwerpse ring aan de Hollandse Knoop in Deurne in de toekomst 29 rijstroken tellen. In een eerste reactie ontkende de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) dat er sprake is van zoveel rijstroken. Hoeveel er dan wel komen, was niet meteen duidelijk. Later op de dag verduidelijkte BAM-directeur Jan Van Rensbergen op een persconferentie dat het gaat om maximaal 18 rijstroken.

14 + 4
De BAM stelt dat er in de sleuf van de ring extra rijstroken bijkomen tot een maximaal totaal van 14 op de ring zelf, plus nog eens 4 van de op- en afritten. Pechstroken en de verkeersafwikkeling rondom de ring wil de BAM in tegenstelling tot Groen-voorzitter Wouter Van Besien niet meerekenen. De ruimtelijke impact wordt bovendien kleiner dan nu, stelt BAM-CEO Jan Van Rensbergen, met een breedte van 130 meter in plaats van de huidige 160.

Gebrekkig
Het is niet de eerste keer dat er kritiek komt op de gebrekkige transparantie en de communicatie van de BAM. Maar bij Open Vld is het geduld nu op. De Vlaamse liberalen vinden dat BAM-topman Van Rensbergen zijn geloofwaardigheid kwijt is en moet opstappen.

"Sinds dag één toont Van Rensbergen misprijzen voor iedere vorm van inspraak en transparantie", zegt Antwerps kopstuk Annemie Turtelboom. "In het belang van de stad en de rand, moet BAM een nieuwe directeur krijgen, die gedragen wordt door iedereen, en voor eens en voor altijd klaarheid schept", stelt ze in een persbericht samen met de andere Antwerpse Open Vld-kopstukken.

Groen
Ook Wouter Van Besien is niet onder de indruk van de verduidelijking van de BAM. Volgens hem tonen de plannen ondubbelzinnig aan dat er sprake is van 29 baanvakken. "De leugens moeten stoppen. Dat is onaanvaardbaar, zowel omwille van de schadelijke gevolgen van de gezondheid, als omwille van de ruimtelijke verminking van de stad", aldus Van Besien

De Groen-voorzitter roept de BAM, de Vlaamse regering en het stadsbestuur op "te stoppen met mist spuien over de concrete plannen en open kaart spelen". "De Antwerpenaar heeft recht op de waarheid", klinkt het.

Sinds dag één toont Van Rensbergen misprijzen voor iedere vorm van inspraak en transparantie.

Annemie Turtelboom