Open Vld-voorzitter Rutten: “Hoelang ga je ons geduld nog op de proef stellen, Bart De Wever?”

N-VA wil dat CD&V en Open Vld uitleggen "waarom bepaalde formules niet zouden kunnen”

Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Bart De Wever (N-VA).
Photo News Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Bart De Wever (N-VA).
“Quousque tandem abutere, Bart De Wever, patientia nostra?”, vrij vertaald: “Hoelang nog zal je ons geduld op de proef stellen?” Met die tweet, verwijzend naar een redevoering van Cicero, dringt Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten er bij N-VA-voorzitter De Wever op aan om duidelijkheid te scheppen over de Vlaamse regeringsvorming, met name over de gesprekken met Vlaams Belang. N-VA wil dan weer dat CD&V en Open Vld duidelijk uitleggen waarom ze in Vlaanderen niet zouden willen besturen op basis van een programma dat ook de steun krijgt van Vlaams Belang. 

De Vlaamse formatie lijkt aanbeland op een belangrijk kruispunt. Kan informateur Bart De Wever een formule vinden met Vlaams Belang, met wie hij al verschillende gesprekken heeft gevoerd en met wie ook al inhoudelijke voorstellen zijn afgetoetst? Of moet de N-VA-voorzitter vaststellen dat elk scenario met Vlaams Belang een doodlopende straat is bij gebrek aan een derde partner? Allicht wordt het dat laatste, maar het schaduwspel om wie dan de zwarte piet moet krijgen, lijkt begonnen.

De piste van een minderheidsregering lijkt alvast definitief van de baan, liet N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover vanmorgen in De Ochtend op Radio 1 verstaan. “Een formateur moet in alle richtingen rondkijken en de puzzel moet eindigen met de helft van de zetels plus één, liefst nog een beetje meer”, klonk het. Er is dus een derde partij nodig, maar noch CD&V, noch Open Vld wil met Vlaams Belang besturen.

De Roover zei dat elke partij - ook Vlaams Belang - daarom duidelijk moet maken waar de lat ligt en welke punten er wel en niet in een regeerakkoord moeten. Hij benadrukte dat ook zijn partij N-VA een aantal "verwachtingen en rode lijnen" heeft. 

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover.
BELGA N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover.

“Nee zeggen omdat die partij Vlaams Belang heet, roept nogal wat weerstand op”

De N-VA'er vindt dat partijen niet zomaar een mogelijk regeerprogramma kunnen afwijzen louter omdat het Vlaams Belang dat programma zou steunen. "Als het Vlaams Belang punten waar we ons niet in kunnen vinden laat vallen, dan zie ik het probleem niet", aldus De Roover.

Als CD&V en Open Vld "nee" zeggen tegen een regering met (of met steun van) Vlaams Belang, moeten ze duidelijk uitleggen waarom ze dat doen, zei De Roover. "Nee zeggen tegen het Vlaams Belang omdat die partij Vlaams Belang heet, roept nogal wat weerstand op bij de publieke opinie", vreest hij.

 Klare wijn

Maar Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten kaatst de bal meteen netjes terug. Zij herhaalt dat haar partij niet zal besturen met Vlaams Belang en verwijst naar enkele argumenten die ze een tiental dagen geleden in Terzake opsomde. Toen zei Rutten onder meer: “Onze uitgangspunten als liberale partij staan haaks op die van Vlaams Belang”. “Het feit dat zij separatisme willen, het land willen splitsen. Het feit dat ze de Europese Unie willen opdoeken, de (Europese) Commissie willen afschaffen. (...) Als je dan ziet dat mensen die holebi zijn of (holebi’s die) een kind adopteren de volle laag krijgen. Wij als liberalen zeggen dat iedereen het recht heeft om zichzelf te zijn.”

Rutten vroeg De Wever diezelfde dag ook “klare wijn” te schenken over zijn gesprekken met Vlaams Belang. Die klare wijn laat op zich wachten en dat zit Rutten duidelijk dwars. Daarom probeert de Open Vld-voorzitster het nu met een Latijnse quote van Cicero: “Quousque tandem abutere, Bart De Wever, patientia nostra?”, of vrij vertaald: “Hoelang zal je ons geduld nog op de proef stellen, Bart De Wever?”. 

Vlaams Belang: “Er liggen maatregelen op tafel”

Vlaams Belang-onderhandelaar Barbara Pas zei eerder in "De Ochtend" dat er al inhoudelijke gesprekken met formateur De Wever geweest zijn rond "alles waar de Vlaamse regering voor bevoegd is". "Er liggen maatregelen op tafel. Ik ben zeer benieuwd wat inhoudelijk de reactie zal zijn van de andere partijen (Open Vld en CD&V, red.), want daar valt volgens mij niet veel tegen in te brengen."

CD&V en Open Vld blijven tot op vandaag een bestuur met Vlaams Belang weigeren. "Zeker wat Open Vld betreft, zij houden heel hard vast aan dat cordon sanitaire. Maar wat ik bij hun achterban, militanten en kaders hoor, is toch net iets anders dan wat hun partijtop verkondigt. Ik ben zeer benieuwd hoe zij het cordon sanitaire en het tegenhouden van het door de kiezer gevraagde rechtse beleid gaan blijven verdedigen bij hun achterban", aldus de Vlaams Belang-onderhandelaar.

Volgens Pas heeft Vlaams Belang nog geen formules uitgesloten. De voorkeur van haar partij gaat wel uit naar een volwaardige Vlaamse regering zonder constructies van gedoogsteun.

Vlaams Belang-Kamerfractieleider Barbara Pas.
BELGA Vlaams Belang-Kamerfractieleider Barbara Pas.

De Wever acht dagen in Colombia

Ondertussen duikt de vraag op wat er volgende week zal gebeuren met de Vlaamse formatie: De Wever brengt van volgende week zaterdag 6 juli tot 14 juli een werkbezoek aan het Zuid-Amerikaanse Colombia. Daar zal hij onder meer deelnemen aan de World Cities Summit, een jaarlijks congres met burgemeesters van steden overal ter wereld. Bij de partij zelf geeft men slechts weinig commentaar.

“Dit bezoek lag al langer vast. Het is een congres waar we al jaren naartoe gaan, zoals vorig jaar in Singapore”, legt woordvoerder Johan Vermant uit. Op 11 juli, de Vlaamse feestdag, geeft De Wever dus ook geen klassieke 11 juli-toespraak, maar is hij wel keynote speaker op het burgemeesterscongres in Medellin. “Hij zal er spreken over ‘De Grote Verbinding’ - naast de naam van het bestuursakkoord ook de stedelijke koepelnaam voor alle grote mobiliteits- en leefbaarheidswerken de komende jaren. De werktitel is ‘Over de Ring - A participatory green infrastructure project’”, klinkt het.

Voor hij deelneemt aan de World Cities Summit, bezoekt De Wever ook Bogota en Cartagena. In Bogota bezoekt hij de stad en enkele musea en heeft hij politieke ontmoetingen. In Cartagena zal hij een bezoek brengen aan de haven.
309 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Henk Vandenbussche

  Rutten moet gewoon zwijgen en ophoepelen. VLD afgedaan bij mij tot die mens weg is. En Dewael en De Gucht moet ik ook niet meer.

 • Stijn Velleman

  Julien de meulder, als ze er uiteindelijk niet uitgeraken uiteindelijk nieuwe Vlaamse verkiezingen.. Dan kunnenval diegene die nu op open-vld of cdv gestemd hebben maar het cordon toch willen doorbreken dan op Vlaams Belang stemmen.

 • Ronny Ooijen

  alois philipsen, vergeet niet te vermelden dat vroeger een reis naar bijvoorbeeld America een maandloon koste en wat kost dat nu? Dat geldt ook voor de aankoop van tv en dergelijke. Sinds wanneer heeft iedere Belg trouwens een elektrische fiets? 1 Vlaming op de tien of ongeveer 680.000 mensen leefden in 2018 onder de armoededrempel. Laat Homans nog eens reageren.....met de cijfers van 2014! Haha

 • alois philipsen

  Gino Denil inderdaad nu is de welvaart minder dan 50 jaar geleden, ieder een smartphone, enkele wagens voor de deur, enkele tv's in huis, op reis gaan met een vliegertje, de terrassen zitten vol, ieder een elektrische fiets, wel ja wat zijn we er op achteruit gegaan

 • Gino Denil

  Er is weinig verschil tussen een federaal België van de 19e eeuw en een Vlaanderen van de 19e eeuw, Marc Baeyens. In beide gevallen had je het arme volk dat zijn klak moest afnemen voor de rijke elite. Het was bovendien die Vlaamse elite die Frans sprak om zich te onderscheiden. In het Vlaanderen van Dewever wordt dat misschien een heropleving van het Latijn. Maar het unitair sociaaldemocratisch België daar tussen in bracht wel welvaart, sociale mobiliteit en een welvarende middenklasse voort.