Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten: “De N-VA is een pessimistische partij”

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.
BELGA Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.
In een interview met de krant De Zondag zegt Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten dat vrijheid en optimisme dé fundamenten van haar partij zijn. Vrijheid voor de burgers om te doen en zeggen wat ze willen, en geloof in de vooruitgang van de samenleving. De N-VA daarentegen, dat is “een pessimistische partij”. 

Voor Rutten staat in de liberale ideologie centraal dat elke mens gelijk is, en de vrijheid moet hebben om zich te ontwikkelen zoals hij of zij dat wil. “Liberalen willen dat elke mens gelijk aan de start komt. Maar eens het startschot klinkt, mag iedereen zijn weg gaan. Voor ons hóeft niet iedereen gelijk aan te meet te komen. Dat betekent inderdaad dat sommigen meer eten kunnen kopen dan anderen. Maar wie wil dat iedereen gelijk is, eindigt in armoede en uniform. Ik gruwel daarvan.”

Vrijheid betekent voor Rutten nog dat iedereen die wil werken, mag werken. Wie niet wil werken, mag dat, maar moet daar dan de gevolgen van dragen. Iedereen heeft in theorie ook de vrijheid te wonen waar hij of zij wil, maar “in de werkelijke wereld is dat niet haalbaar”. “Wie hier wil komen werken, is wat mij betreft welkom.” Wat migratie betreft, ziet de liberale partijvoorzitter daarom meer heil in meer economische migratie en het Amerikaanse of Canadese model. “De Europese Unie zou een gelijkaardig systeem moeten invoeren. Wat níet kan, is migratie om te profiteren van ons sociale systeem. Dat werkt niet. (...) ”

Optimisme

Rutten noemt ‘optimisme is een morele plicht’ haar levensmotto en de lijfspreuk van haar partij. “Wij leven in een goed land. Dat betekent niet dat alles goed is. Wij zijn niet blind voor de problemen. Maar wij geloven evenzeer in oplossingen. Dát is onze morele plicht. Ik hou niet van doemdenken.”

N-VA noemt ze dan weer “een pessimistische partij”. “Maar het fundamentele verschil zit elders. N-VA is ook een nationalistische partij. Zij zien het Vlaamse volk als het hoogste goed. Wij zien elk individu als het hoogste goed. Ik ben ook trots op Vlaanderen, maar ik ben dat evenzeer op België, op mijn stad Aarschot, op Europa. Ik word niet door één identiteit bepaald.”
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Piet Peters

  Ze heeft immers gelijk. De enige ambitie van de NVA is het land totaal onbestuurbaar te maken.

 • Frank Vekemans

  Het liefst wat Rutten zou doen is een cordon Sanitair rond NVA leggen, en dat samen met Groen, zo kan ze er zeker van zijn dat ze nog mee mag regeren

 • Gino Denil

  Beide partijen hebben hun eigen beperkte perspectief en verdedigen beperkte belangen. De N-VA deze van de ondernemers en de grote bedrijven. De OVLD deze van de rijkere middenklasse. De nouveau riches die neerkijken op de gewone werkmens. Waar veel kleine zelfstandigen ook toe behoren.

 • jos robben

  hoe hypocriet kan men zijn! Rutten pleit voor meer gecontroleerde en economische migratie terwijl haar partij enkele maanden geleden het Marrakesh pact heeft goedgekeurd en de burger een ongecontroleerde massamigratie door de strot heeft geduwd

 • Moehmena Rahous

  “De N-VA is een pessimistische partij”, zegt optimiste Gwendolyn Rutten. Moet het niet eerder zijn “De N-VA is een optimistische partij”, zegt pessimiste Gwendolyn Rutten ?