Open Vld vanuit de Versuz: "Kijk naar wat ons bindt in plaats van wat ons scheidt"

BELGA
Op de slotmeeting van Open Vld in Hasselt heeft voorzitster Gwendolyn Rutten de hand gereikt naar N-VA, CD&V, sp.a en Groen. "Op 100 uur voor de verkiezingen wordt het misschien eens tijd dat partijen duidelijk maken wat hen bindt, in plaats van de focus te leggen op wat hen scheidt", klonk het in een volgeladen discotheek Versuz.

Op zo'n vier dagen van de verkiezingen kwam voorzitster Rutten de blauwe troepen aanvuren met de boodschap dat haar partij één grote prioriteit heeft: groei.

En Open Vld is volgens haar natuurlijk de beste garantie om die groei te realiseren. "Als je pijn hebt, dan heb je een verpleegster nodig. Als je brood wil, dan heb je een bakker nodig. Als je ambiance wil, dan heb je muziek nodig. Welnu, als je de economie sterker wil maken, dan heb je liberalen nodig", klonk het.

Drie breekpunten
Open Vld heeft volgens Rutten drie breekpunten: zo moet er een groeiregering komen die werk maakt van de economie, geen tijd verliest aan het communautaire en mensen opnieuw vertrouwen geeft.

De Open Vld-voorzitster deed ook een oproep aan de andere partijen om te kijken naar punten van overeenkomst in plaats van naar de verschilpunten. Ze begon alvast met haar eigen partij.

Regi en DJ Ward
"Wij weten wat we delen met andere partijen", zei Rutten. "We zijn voor sterke remedies voor de economie. Dat delen we met N-VA. We zijn beducht voor communautaire avonturen. Dat delen we met CD&V. We laten niemand achter. Dat delen we met sp.a. We werken aan het klimaat en een beter leefmilieu. Dat delen we met Groen."

Na Rutten deden Limburgse kopstukken Patrick Dewael en Marino Keulen een soort rollenspel. Dewael loofde de hervormingen op de liberale departementen in de federale regering (pensioenen, justitie, asiel en migratie) en Marino Keulen hekelde de stilstand op het Vlaamse niveau.

"Misselijkmakend"
Nadien was het de beurt aan Europees kopstuk Guy Verhofstadt. Hij bracht zijn gekende Europese boodschap, gespijsd met kritiek op de eurocritici, nationalisten en "racisten". De uitspraken van Jean-Marie Le Pen (over het uitroeien van migranten met het ebola-virus) noemde hij daarbij "misselijkmakend". Ook Europees president Herman Van Rompuy kreeg een veeg uit de pan voor diens "cynische" uitspraken over het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Verhofstadt verwees ook naar de discussie over een interne peiling van iVox bij Open Vld die N-VA-voorzitter Bart De Wever aanhaalde in het vtm-programma "Jambers in de politiek". "Ik dacht mijn toespraak te beginnen met het voorlezen van een valse opiniepeiling, maar wij zijn een te serieuze partij om een peiling uit te vinden", klonk het. Eerder had de partij al het bestaan van de iVox-peiling ontkend. Een Antwerps kopstuk zei in Hasselt ook dat er nooit sprake is geweest van een peiling waarbij Open Vld in Antwerpen maar 6 procent haalde.

Warmhartig
Als laatste spreker deed Maggie De Block de applausmeter opnieuw de hoogte in gaan. Zij verwees vooral naar de realisaties van haar partij op federaal vlak. Ze noemt haar partij ook een "sociale en warmhartige" partij. "Open Vld laat niemand in de steek. Maar ons systeem draait enkel als de economie draait, als zoveel mogelijk mensen werk hebben en als onze ondernemingen draaien".

Na de speech van de populaire politica uit Merchtem trokken de Vlaamse liberalen hun dansschoenen aan voor optredens van Regi en DJ Ward.