Ga naar de mobiele website
^ Top

Open Vld'ster stelt voor: "Geef huurders 1.500 euro belastingvoordeel per jaar"

BELGA
Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) pleit er in onze krant voor om huurgeld deels fiscaal aftrekbaar te maken. Concreet denkt ze aan een huurbonus van ongeveer 1.500 euro per persoon gedurende 10 jaar, maar bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) schiet het idee af.

Met haar voorstel wil Van Volcem vooral een einde maken aan de verschillende behandeling van huurders en huiseigenaars. "1.500 euro huurbonus per jaar lijkt me rechtvaardig. Wie een huis koopt, krijgt toch ook een belastingvoordeel?", klinkt het. Het liberale parlementslid ziet er ook een stimulans in om mensen aan het werk te krijgen. "Nu geven we huurpremies aan mensen met een laag inkomen. Maar als hun inkomen stijgt, verliezen zij die premie en moeten ze weer meer huur betalen. Dat stimuleert niet echt om werk te zoeken", meent ze. Van Volcem vindt het nuttiger om die premie te schrappen en een algemene belastingaftrek in te voeren voor alle huurders, van 1.500 euro per persoon gedurende 10 jaar.

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) schiet het idee echter onverbiddelijk af. "Van Volcem slaat de bal mis", meent ze. "Dit is allesbehalve een sociaal voorstel. Ik ben er absoluut geen voorstander van om als overheid niet meer te investeren in sociale woningen of de huurpremie af te schaffen. En denken dat dit een budgetneutrale oefening is, is complete nonsens."

Ook bij CD&V zijn ze niet enthousiast. "We staan achter elk voorstel dat huurders gelijkstelt met eigenaars. Maar het probleem hier is dat een groot deel onder hen, de zwakke tot modale huurders, géén belastingen betaalt. Dan heeft een belastingkorting ook geen zin. Als je dan ook de huurpremie afschaft, blijven die mensen met niets over", reageert Vlaams parlementslid Katrien Partyka.

Fiscaal expert Michel Maus kan zich wel vinden in het principe, maar twijfelt aan de financiële haalbaarheid ervan.

Open Vld berekent momenteel de kostprijs van het voorstel.

Meer over95 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Patjeam Pm

  De zelfstandige hoeveel kan díe niet inbrengen díe hebben allerlei aftrekposten zelf pleziertjes ,en Didier denk dat je niet goéd weet wat je zegt

 • Philip Kellens

  Geef dan ook eigenaars vrijstelling van kadastraal inkomen voor de woning die ze betrekken. Zoals overal in Europa trouwens. En verhoog het kadastraal inkomen voor de tweede, derde,... woning.

 • Olivier Delobel

  Moest je hun leefloon achter 6maanden schrappen. Dan zouden ze wel vlugger ga werken. Ze krijgen leefloon en ze werken in het zwart. Wij ga wel belastingen betalen. De mensen die werken en moeten huren omdat ze niks kunnen kopen. Kan je dat doen. Maar niet voor de profiteurs.

 • Johan Vransen

  Allee de verkiezingen komen er weer aan, samen met de goede ideeën. 5 jaar niks van madam gehoord, lekker centjes opgetrokken en nu aandacht vragen om opnieuw verkozen te worden. Wie trapt daar in?

 • Peter Peter

  Ik denk dat geen goed idee is, subsidiëring zorgt enkel voor hogere prijzen (zoals de subsidiëring van zonnepanelen) huurprijzen zullen dan gewoon omhoog gaan. Hetzelfde principe dat kopen duurder wordt als de interest daalt (en niet goedkoper worden als ze stijgt)

Meld een bug