Open Vld-politica's willen minister tegen Seksueel Misbruik

Carina Van Cauter.
BELGA Carina Van Cauter.
Het aantal slachtoffers van seksueel geweld in ons land blijft stijgen. Daarom pleiten voormalige kamerleden Nele Lijnen en Carina Van Cauter (Open Vld) voor een federaal minister of staatssecretaris die bevoegd is voor seksueel misbruik.

De aangiften van seksueel misbruik en pedofilie zijn in ons land gestegen van 10.258 in 2013 naar 11.267 in 2017. Het aantal pedofiliedossiers is zelfs verdriedubbeld. "Seksueel misbruik moet in één geheel worden aangepakt", zegt Nele Lijnen in het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad. "In een volgende federale regering moet één minister of staatssecretaris seksueel misbruik actief in de portefeuille hebben.”

Bijna een derde van de verkrachtingen wordt geseponeerd, vooral omdat er onvoldoende bewijzen zijn. "Daarom vragen wij een wettelijk kader voor audiovisueel verhoor van de slachtoffers. Slachtoffers die dat willen, moeten ook een test met de leugendetector kunnen ondergaan.”

Nele Lijnen.
photo_news Nele Lijnen.203 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Maria vansant

  Wanneer hebben wij eindelijk een minister van de elektriek palen daar wacht ik reeds jaren op.

 • anna vandenberg

  Ze kan minister worden voor ministers die het verschil niet kennen tussen wat van hen is of van de gemeenschap of met andere woorden degene die de wetten op maat maken voor hen en zo frauderen legaal maken. Of minister van de Italiaanse kasteeltjes.

 • Willy Van Craen

  Ze kunnen ook nog een minister maken speciaal voor vluchtmisdrijven,vakbonden en zwartwerkers,anti drug, enz...Zodat we in het Guinesboek komen met de meeste ministers per inwoners.

 • Emi De graeve

  de maatschappij oogst wat ze zaait : er is geen opvoeding en geen respect meer...Pak kordaat de oorzaken aan ipv de gevolgen te pamperen.

 • eric maier

  Gaan we nog een postje verzinnen om iemand te zetelen die eigenlijk opzij is gezet door de kiezer ? Justitie moet dat regelen, geen extra minister met verzonnen funcite die de situatie met en voor justitie nog moeilijker en complexer maakt ? De politiek functioneert nu al niet, ze willen nog een tandje bijsteken zo te zien. Laatst op NBC(usa) gezien over de regering in Belgie. Aantal ministers, kabinetten etc. mismakend. Die Amerikanen lachten ons echt uit. Meer ministers dan inwonders