Open Vld overweegt voorzittersverkiezingen uit te stellen

Beeld van de koninklijke raadplegingen voor de vorming van een federale regering deze week. In beeld, Open Vld-partijvoorzitter Gwendolyn Rutten.
Photo News Beeld van de koninklijke raadplegingen voor de vorming van een federale regering deze week. In beeld, Open Vld-partijvoorzitter Gwendolyn Rutten.
Om uit het vaarwater te blijven van een eventuele regeringsformatie, kan Open Vld de voor eind maart voorziene voorzittersverkiezingen uitstellen. Een lid van het uitgebreid partijbestuur heeft die optie maandag geopperd, maar een beslissing is er momenteel nog niet genomen.

Samen met vicepremier Alexander De Croo is partijvoorzitter Gwendolyn Rutten onderhandelaar voor Open Vld in de gesprekken rond een mogelijke regeringsvorming. Het vierjarige voorzittersmandaat van Rutten loopt echter eind maart af. De Open Vld-leden moeten dus in principe voor 26 maart opnieuw een voorzitter kiezen. 

Onderhandelingsruimte

Die voorzittersverkiezing zou begin volgend jaar wel eens een vervelende slagschaduw kunnen werpen op eventuele formatiegesprekken waarbij Open Vld betrokken zou zijn. Uitspraken en stellingnames van kandidaat-voorzitters zouden de onderhandelingsruimte van Rutten en De Croo stevig kunnen beknotten. Mogelijk verzanden de gesprekken dan opnieuw, omdat er noodgedwongen op een nieuwe Open Vld-voorzitter gewacht moet worden. 

De kwestie werd aangekaart op de vergadering van het uitgebreid partijbestuur. Maar er is nog geen beslissing. "Het partijbestuur moet de timing en de praktische organisatie nog bepalen", is het enige commentaar van partijwoordvoerder Thomas Vanwing. 

Tijd

De beslissing is ook niet heel dringend. Tussen het openstellen van het voorzitterschap en de verkiezing zelf moet er volgens het partijreglement een termijn van minstens zes weken zijn. Aangezien de voorzittersverkiezingen maar voor eind maart zijn, heeft Open Vld nog weken de tijd om de afweging over een eventueel uitstel te maken. 

Volgens de partijstatuten komt het de partijraad toe om te beslissen om de voorzittersverkiezingen al dan niet te verdagen. Dat uitstel kan voor maximum drie maanden.
102 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Boden

  Rutten heeft gelijk, haar persoonlijke ambities zijn veel belangrijker dan het landsbelang.

 • Fons Casteels

  Mevrouw Rutten, waarom lukte het de CD&V wél om voorzittersverkiezingen te houden midden de regeringsonderhandelingen?

 • Gerry Cle

  Er komt helemaal geen premier Rutten. CD&V moet over de streep getrokken worden door zowel paars geel als paars groen.

 • Roger Deprez

  Een machtsgreep van de partij top en nu is het wel duidelijk dat het zeker niet gaat om de inhoud als men in twee totaal verschillende programma's wil stappen, één van de Vlaamse regering dit totaal verschilt van die van PS door Magnette.

 • Wilfried Vanden Berg

  Rutte is doodsbang voor eventuele nieuwe verkiezingen. Nu dat de bevolking weet dat zij met een gerust gemoed Vlaanderen kan verkopen aan Wallonie voor de post van Premier . Maar zelfs haar eigen partij wil haar niet meer . In Maart bij de volgende verkiezingen bij de OVLD zal ze er uit vliegen . Dus is het nu tijd voor haar om bij de PS te scharen omdat mooi beloofde post te kunnen pakken . Echt OVLD . Vlaanderens landverraad op z'n best . Echt iets voor OVLD.