Open Vld: "Iemand drogeren bij verkrachting moet verzwarende factor zijn"

Carina Van Cauter
BELGA Carina Van Cauter
Na de groepsverkrachting afgelopen weekend in een hotel in Antwerpen vindt Open Vld dat het toedienen van verdovende middelen een verzwarende omstandigheid moet worden bij verkrachting. Kamerlid Carina Van Cauter heeft een wetsvoorstel klaar dat de strafmaat in zo'n geval 5 jaar hoger legt.

Na een avondje uit werden twee jonge vrouwen uit Nederland in de nacht van vrijdag op zaterdag vermoedelijk bedwelmd en seksueel misbruikt in een hotel in Antwerpen. In de zaak werden al vier verdachten aangehouden. "De dames werden hoogstwaarschijnlijk met een middel zoals rohypnol verdoofd. Dat is onaanvaardbaar en crimineel gedrag", zegt Van Cauter. Het Open Vld-Kamerlid wijst erop dat het gebruik van een list, dwang of verrassing nog maar sinds 2016 zowel bij aanranding als verkrachting strafbaar is. "De daders zullen zich dus niet alleen voor de verkrachting moeten verantwoorden, maar dus ook voor het verdoven."

Het toedienen van verdovende middelen is echter nog geen verzwarende omstandigheid bij het bepalen van de strafmaat, zo benadrukt Van Cauter. Daders riskeren momenteel een celstraf van 6 maanden tot 5 jaar voor aanranding van de eerbaarheid, en 5 tot 10 jaar voor verkrachting. "Er ligt een wetsvoorstel klaar van mij om ook daar verandering in te brengen", aldus de liberale politica. "Als er een verkrachting gebeurt in dergelijke verzwarende omstandigheden, dan riskeert de dader 10 tot 15 jaar opsluiting."

Volgens Van Cauter werden vorig jaar 11.267 dossiers over seksueel misbruik geopend bij het gerecht. "Een stijging met 15 procent ten opzichte van 2016", luidt het. Het gaat daarbij om 4.157 verkrachtingszaken, 3.986 aanrandingen van de eerbaarheid, en 345 voyeurismezaken.
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc castermans

  Mevrouw Van Cauter is een kampioen in brandjes blussen en in aankondigingspolitiek. Eerder ging ze de subsidies voor de godsdiensten op Duits model laten oplijsten, daarna de pedofilie binnen de kerk zwaar aanpakken, we wachten nog steeds, dus ook dit voorstel is gewoon publiciteit.

 • gerd Blommaert

  Ook al werd er alleen STOP geroepen, verkrachting is verkrachting. En dan nog eerst drogeren, aub laat dat gespuis niet lopen of stuur ze waar ze thuis horen. Schande!

 • Fons Casteels

  Momenteel is de maximumstraf tien jaar. Ik durf voor een bak bier met mevrouw Van Cauter wedden dat die smeerlappen van vorig weekend géén tien jaar zullen krijgen. De rechter zal bezwijken voor de argumenten van hun advocaten, genre "ze waren half verdoofd" en/of "ze werden niet bont en blauw geslagen". De enige remedie is de minimumstraf verhogen zodat ze écht bang worden gepakt te worden.

 • Caroline Bex

  Begin eerst eens met effectieve straffen toe te kennen aan verkrachters en niet met uitstel of voorwaardelijk... Of erger nog, de zaak te seponeren wegens achterstand op de rechtbanken!

 • wil baken

  Van Cauter weet van rohypnol maar bij het onderzoek vindt men daar geen sporen van, hoe weet die dat dan ? of roept die maar wat ?