Open Vld en N-VA willen exportverbod voor geneesmiddelen waarvan tekort dreigt

Photo News
Kamerleden Kathleen Depoorter (N-VA) en Robby De Caluwé (Open Vld) dienen samen een wetsvoorstel in om het tekort aan geneesmiddelen op te vangen. Ze willen onder meer een exportverbod kunnen instellen voor geneesmiddelen waarvoor een tekort dreigt. CD&V en MR gaven volgens de indieners al aan het wetsvoorstel te steunen.

Een tekort aan geneesmiddelen houdt een vanzelfsprekend risico in voor de patiënten, zeggen Depoorter en De Caluwé. Vaak is het echter zo dat de patiënt alsnog geholpen kan worden met een alternatief geneesmiddel, maar dat is doorgaans duurder en de patiënt moet mogelijk zelf opdraaien voor de kosten.

Depoorter en De Caluwé willen nu enkele concrete stappen zetten om de tekorten aan geneesmiddelen tegen te gaan. Het zou mogelijk moeten worden om een exportverbod in te stellen voor geneesmiddelen waarvan een tekort wordt gemeld, terwijl de farmabedrijven verplicht zouden worden te melden wat de oorzaak is van de gerapporteerde tekorten.

Als patiënten wegens een tekort beroep moeten doen op een alternatief geneesmiddel, moet het het verantwoordelijke farmabedrijf zelf zijn dat voor het tekort opdraait. “Op die manier worden de financiële gevolgen van de tekorten niet gedragen door de patiënt, noch door de sociale zekerheid”, zeggen Depoorter en De Caluwé.

De twee initiatiefnemers maken zich sterk dat ze al de steun van CD&V en MR hebben voor hun voorstel.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Hegge

  Kunnen politici de bedrijfsvoering bepalen. Dan kunnen ze de bedrijven ook belastingen doen betalen. Ook dat lukt niet, Dus dit is een slag in het water.

 • Gunter Verleyen

  De meeste medicijnen worden in het buitenland gemaakt, men zal die wet omzeilen door minder uit te voeren naar België en meer te reserveren voor anderen, resultaat: probleem blijft bestaan

 • FRANK WILLEMS

  Ze waren er wel alle twee aan paar maand terug .. nu niet zeveren .

 • paul piens

  Prima voorstel!

 • van roy jozef

  Er is toch geen regering? We moeten geen regering hebben want ze keuren aan de lopende band voorstellen goed. Volgens mij stellen ze die regeringsvorming moedwillig uit.