Open Vld en MR vragen Europees standpunt over Tibet

UNKNOWN

Open Vld en MR vragen dat er op Europees niveau een gemeenschappelijk standpunt wordt ingenomen over de kwestie China-Tibet. Dat zegt Open Vld-kamerlid Hilde Vautmans. Zij dient samen met haar MR-collega Xavier Baeselen een resolutie in met betrekking tot de situatie in Tibet en de Belgische en Europese positie rond de Olympische Spelen in Peking.

Recente spanningen
Vorige week kwamen de recente spanningen in Tibet al aan bod in de commissies Buitenlandse Betrekkingen van Kamer en Senaat. Na de paasvakantie zal de discussie verder gaan via een hoorzitting met de Chinese ambassadrice Zhang Qiyue.

Resolutie
Naar aanleiding van die debatten dienen Hilde Vautmans (Open Vld) en Xavier Baeselen (MR) een resolutie in over de situatie in Tibet en de Belgische en Europese houding rond de Olympische Spelen.
Vautmans en Baeselen veroordelen "de manifeste schendingen van de mensenrechten in China en Tibet".

Gemeenschappelijke positie
"Het is belangrijk dat er snel een gemeenschappelijke positie wordt ingenomen op Europees niveau, zoals ook Staatssecretaris Olivier Chastel dit weekend bepleitte op de Europese raad voor ministers van Buitenlandse Zaken in Ljubljana. Onder andere over de vraag of de Europese staats- en regeringsleiders naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen zullen gaan en globaal gezien over de bezetting van Tibet, " aldus de auteurs. (belga/tdb)