Open Vld en Groen willen stemrecht op 16 jaar

BELGA
Open Vld dient nog voor de zomer een wetsvoorstel in om stemrecht op zestien jaar in te voeren. Dat bevestigt Kamerlid Vincent Van Quickenborne aan Belga. Oppositiepartij Groen heeft vandaag al een gelijkaardig voorstel ingediend.

"We zien dat jonge mensen steeds meer in politiek geïnteresseerd raken", zegt Van Quickenborne. "Dat merken we ook aan onze eigen jongerenafdeling. Wellicht zitten de sociale media daar voor iets tussen."

Open Vld wil jongeren daarom directer bij de politiek betrekken door hen te laten stemmen bij de verkiezingen. "Het gaat om stemrecht, dus geen verplichting", aldus Van Quickenborne.

De maatregel is niet opgenomen in het regeerakkoord, maar toch hoopt Open Vld op medewerking van de andere partijen. "Het parlement heeft wat dit betreft de vrijheid", vindt de Kortrijkse burgemeester. Het voorstel wordt in de loop van de komende weken ingediend.

Groen en Ecolo leverden vandaag al een wetsvoorstel in. "De betrokkenheid van jongeren is groter dan ooit", zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo. "Er staat dan ook heel veel op het spel voor hen. Denk maar aan het klimaat, de pensioenen, ..."

'Het gaat om stemrecht, dus geen verplichting'

Vincent Van Quickenborne