Open Vld en CD&V gaan deelnemen aan formatiegesprekken

Photo News
Open Vld gaat in op de vraag van N-VA om deel te nemen aan de formatiegesprekken voor een nieuwe Vlaamse regering. Dat heeft de partij meegedeeld in een persbericht. Ook CD&V gaat in op de uitnodiging van Vlaams informateur Bart De Wever. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS.

“Open Vld heeft de afgelopen weken constructieve gesprekken gevoerd met Vlaams informateur Bart De Wever. Onze partij ontving een uitnodiging om deel te nemen aan de formatie van een nieuwe Vlaamse regering met N-VA, CD&V en Open Vld”, schrijft de partij op haar website.

Het partijbestuur heeft nu dus beslist om in te gaan op de vraag van N-VA om deel te nemen aan de formatiegesprekken. “Wij willen deze formatie alle kansen geven en onthouden ons dus van verdere commentaar”, klinkt het. 

Na afloop van het partijbestuur zei voorzitster Gwendolyn Rutten nog dat het na twee en een halve maand “tijd is om met het echte werk te beginnen”. “We zeggen ja, het werk kan beginnen”, aldus Rutten nog.

Bij CD&V benadrukt woordvoerder Steffen Van Roosbroeck dat “het echte regeerakkoord nog moet geschreven worden”. “Toekomstig beleid Vlaamse Regering moet voor CD&V antwoord geven op 3 belangrijke signalen van kiezer: nabijheid, socialer en thuisvoelen. Ook een andere bestuursstijl zal nodig zijn”, tweette hij ook.

“De uitdagingen zijn groot, de antwoorden moeten de juiste zijn. We gaan in op de uitnodiging om te onderhandelen, met ons programma in de hand. Vol vertrouwen om een sterk regeerakkoord te maken”, aldus Hilde Crevits op Twitter.

 Voorzitter Wouter Beke zei dat er tijdens de gesprekken de voorbije weken drie belangrijke krijtlijnen waren voor CD&V, waarin volgens de partij ook de signalen vervat zitten waar de toekomstige Vlaamse regering een antwoord op moet bieden. Het gaat om een signaal van een gebrek aan nabijheid, een sociaal signaal, maar ook een van “rechten en plichten voor wie hier wil en mag komen”.
59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Walter Thomassetti

  Tijd voor verandering, mijn botte gerard. Je zal zien dat de grote verliezers de grootste winnaars worden. Zij zullen nu gaan dicteren wie, wat en hoe. En Bartje stond erbij en keek ernaar. Nogmaals worden de Vlamingen verraden. Hopelijk werpt hij alsnog de handdoek in de ring en gaan we naar nieuwe verkiezingen. Maar denk het niet, de macht van de postjes zal wel doorwegen. Weeral 5 jaar gebukt onder wanbeleid en graaicultuur.

 • Noël Abbeel

  Is er mogelijkheid om nieuwe verkiezingen te organizeren of een referendum ? Want velen zijn het beu hoor !

 • Guy Peeters

  Waarom lees ik hier telkens dat de stem van de kiezer niet telt ?? De stem van de kiezer is nu eenmaal dat deze drie partijen een meerderheid hebben. Punt !!

 • Steven van Sas

  Weer 5 jaar een beleid om ons de laatste cent uit de zakken te kloppen. Corrupte bende heeft niks geleerd. En helemaal mr de wever niet. Verschrikkelijk

 • Wilfried Verheecke

  Vanaf vandaag voor mij geen ACV, CM, CD&V of wat dan ook van deze strekking meer. Walgelijk hoe jullie aan de postjes hangen. Geen enkel eergevoel meer of respect voor de kiezer. Tijd om in retraite te gaan.