Ga naar de mobiele website
^ Top

Open Vld dreigt wet-Major weer open te breken

BELGA
Open Vld wil de wet-Major over de havenarbeid aanpassen. Volgens haar voorstel zouden havenbedrijven enkel nog voor het laden en lossen van schepen havenarbeiders moeten inschakelen. De e-commerce- en logistieke sector zouden met gewone arbeiders kunnen werken. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) kreeg woensdag de zegen van Europees commissaris Violeta Bulc voor het akkoord over de aangepaste wet-Major die de havenarbeid in ons land regelt.

Maar coalitiepartner Open Vld oordeelt dat de 'wet-Major light' niet volstaat en nog steeds logistieke bedrijven in de Antwerpse haven benadeelt. Het liberale Kamerlid Patricia Ceysens dient een wetsvoorstel in om het heikele dossier opnieuw open te breken. Dat voorstel wil dat e-commerce- en logistieke bedrijven in de Antwerpse haven niet langer een beroep moeten doen op logistieke havenarbeiders.

Open Vld wil daarom de wet-Major zo aanpassen dat havenarbeiders - die gelden als werknemers met een risicoberoep - enkel nog nodig zijn voor het laden en lossen van schepen. "Logistieke activiteiten zouden dan onder dezelfde reglementering en collectieve arbeidsovereenkomsten vallen als elders in het land. Zo worden bedrijven die pakjes samenstellen, sorteren en verzenden vanuit de haven niet meer benadeeld ten opzichte van andere logistieke bedrijven", aldus Ceysens.

Meer over14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Dutoit Bart

  Denk dat de open vld nog meer in de vergeeethoek wil geraken want ze zijn mede verantwoordelijk voor de als maar duurder wordende economie van de elektriciteit en gaan nu ook nog eens het werk afnemen van mensen die al jaren instaan voor de behandeling van goederen in de havens een beenhouwer moet toch ook geen medicijnen verkopen in zijn beenhouwerij

 • Patrick Maenhout

  Patatje Niet naar het programma Pano gekeken zeker dan kan je zien hoe logistieke bedrijven zoals Huts en DHL met zijn werkvolk omgaat, schandalig dat ze daar eerst eens werk van maken de zakkenvullers,maar met havenarbeiders doen ze niet wat ze willewillen

 • Mark Blomme

  Het is duidelijk dat mvr. Ceysens nu de kar van Huts moet trekken.

 • Dimi Bauwens

  Zal een mooie enveloppe van Huts ontvangen hebben! Havengebied is Havenarbeiders. Of moeten we uw jobke eens onder de loep nemen? Eens zien wie dan te kostelijk en overbodig is.

 • Magda Goossens

  Er zouden meer mensen moeten zijn zoals Huts, de meeste vergeten dat hij voor veel werk zorgt en als ze jarloers zijn dat hij veel geld verdient, dat ze dan zelf maar een bedrijf starten, dan zullen ze misschien beseffen hoe moeilijk dit is. De wet-Major is trouwens een uitvinding voor de vakbond, dat hopeloos verouderd is en nog veel meer groei van de haven in de weg staat.

Meld een bug