Open Vld coöpteert Rik Daems

Rik Daems.
Vertommen Rik Daems.
Het partijbestuur van Open Vld heeft Rik Daems unaniem voorgedragen als gecoöpteerd senator voor Open Vld. Daems wordt als Belgisch senator en ALDE-fractieleider vanaf januari 2020 voor twee jaar voorzitter van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa in Straatsburg, een onbezoldigde functie die roteert tussen de fractieleiders. Na die twee jaar volgt Veli Yüksel hem op. Carina Van Cauter wordt fractievoorzitter in de Senaat.

Daems, die op 26 mei als Vlaams-Brabants lijstduwer voor Vlaanderen niet verkozen raakte, reageert opgetogen. “Dit is een hele eer. Samen met de secretaris-generaal beheert de voorzitter de politieke agenda van dit belangrijk internationaal orgaan dat werkt rond mensenrechten.” De Leuvense liberaal zal na dit tweejarig voorzittersmandaat zijn senaatszetel opnieuw ter beschikking stellen.

Het partijbestuur draagt Veli Yüksel uit Gent voor om Daems als gecoöpteerd senator vanaf 2022 op te volgen voor de rest van de legislatuur. Yüksel maakte in maart bekend dat hij van CD&V naar Open Vld zou overstappen. Hij kreeg de vierde plaats op de Kamerlijst, maar raakte niet verkozen.

De Open Vld-senaatsfractie zal geleid worden door Carina Van Cauter.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  De senaat is een allegaartje van afgedankte politici die door de partijen een postje worden uitgedeeld, op kosten van de belastingbetaler.

 • oswald billiet

  Eigenlijk is dat schaamteloos dat een partij daar nu nog toe overgaat. Niet één van die partijen hebben de moed om te zeggen; wij doen daar niet meer aan mee.

 • guido vermeyen

  Daems, Yksel, de Mesmaeker bleiter Anciaux, allemaal gecoöpteerden...proficiat, dat is een opsteker voor de politiek....bah...

 • Anne Callebaut

  Nutteloze mensen op nutteloze plaatsen. Schaf die boel af en nog veel andere dingen die nutteloos zijn.

 • victor vandesande

  Schaf die overbodige praatbarak voor geflopte politici toch af , dit is niet meer verdedigbaar tegenover de gewone belg.