Open Vld blijft aandringen op debat over strafuitvoering

Archiefbeeld van vicepremier Alexander de Croo (Open Vld).
BELGA Archiefbeeld van vicepremier Alexander de Croo (Open Vld).
Open Vld vindt het "essentieel" dat er binnen de regering een debat komt over vervroegde invrijheidsstelling en penitentiaire verloven. Dat zei Open Vld-vicepremier Alexander De Croo vandaag op VTM NIEUWS.

Samen met N-VA uitte Open Vld in de Kamer afgelopen week kritiek op minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vanwege een aantal maatregelen die de overbevolking in de gevangenissen moeten tegengaan. Door omzendbrieven kunnen kortgestraften na minder dan een derde van hun straf vrijkomen, een andere circulaire voerde uitgebreid penitentiair verlof in, met een week-om-week detentie. 

Minister Geens was niet opgezet met de kritiek van zijn coalitiepartners, omdat die maatregelen solidair binnen de regering waren beslist. "Je moet toch zeer goed opletten wat je daar doet. Het signaal kan toch niet zijn dat mensen met een straf tot tien jaar, wat toch niet niks is, na bijvoorbeeld een derde uitgezeten te hebben al naar huis zouden mogen. Of dat we naar een systeem gaan waar men een week in de gevangenis zit en één week thuis. Mijn partij en ik zijn daar altijd zeer kritisch over geweest", zei De Croo aan VTM NIEUWS.

Essentieel

De Croo valt minister Geens niet aan, zegt hij. "Dit gaat over iets wat essentieel is, namelijk ervoor zorgen dat er geen gevoel van straffeloosheid. Dit gaat over mensen met straffen tot tien jaar, wat je niet krijgt voor een klein misdrijf". De genomen maatregel moet geëvalueerd worden, zegt De Croo. "Het is essentieel dat er binnen de regering een discussie komt over hoe we omgaan met mensen die zware misdrijven gepleegd hebben". 

Verstrenging

Minister Geens reageert bij Belga. Zoals hij donderdag in de Kamer heeft gezegd wordt een vernieuwing van het rechtboek van strafvordering momenteel binnen de regering besproken. "Op grond van het voorliggend voorontwerp zal de strafuitvoeringsrechtbank ook moeten tussenkomen voor straffen beneden de drie jaar, wat een opmerkelijke verstrenging zal inhouden voor kortgestraften waarvan de strafuitvoering vandaag in handen is van de gevangenisdirecties", zegt hij.

Gevangeniscapaciteit

Om dat mogelijk te maken, is bijkomende gevangeniscapaciteit wel noodzakelijk, benadrukt Geens. "Door de sluiting van Tilburg, een kwart van Merksplas (door een brand) en de helft van Vorst (door een verzakking) is de capaciteit gedaald tot 9.243, tegenover een bevolking van ongeveer 10.250. De overbevolking bedraagt op dit moment (slechts) 11 procent, maar het blijft een aanzienlijke overbevolking. Met de opening van een nieuwe vleugel in Leuven later dit jaar komen er 90 plaatsen bij. Bijkomende capaciteit kan enkel door te bouwen". 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bob Boomer

  Debateren en debateren dient enkel om te verbergen dat er zowat op elk vlak tekorten zijn. De politiek lost niks op, ze verschuift enkel de centen. Hier een tekort verminderen om er ergens anders een tekort te vergroten. Zelfs nieuwe tekorten creëren hoort tot de mogelijkheid. Ver gezocht ? Neen, kijk naar onze staatsschuld die per seconde toeneemt ! Debateren hé mr. De Croo.

 • Gino Denil

  Dat zijn zinloze discussies. Vervroegde vrijlating en penitentiair verlof zijn nuttige middelen om het re-integratieproces te bevorderen. Bovendien houden rechters rekening met de vervroegde vrijlating bij het uitspreken van een straf. Het zou beter zijn om het strafrecht eens te herbekijken. En eens te evalueren of bepaalde soorten misdrijven geen zwaardere minimum straffen moeten krijgen.

 • Paul Boutsen

  In de plaats van al dat geld aan terug gekeerde massamoordenaars uit Syrië te geven onder de vorm van sociale woningen en uitkeringen, bouw er gevangenissen mee en sluit criminelen op voor in vaste tarieven vastgelegde straffen uitgesproken door niet politiek benoemde rechters. De fetisch van Geens om onder de 10.000 gevangen te blijven heeft al genoeg leed en mensenlevens gekost.

 • pietertje Kamp

  zware straffen is uitzitten tot het einde. desnoods maak een regeling met noord korea ipv nederland, goedkoper en rechtvaardiger !!

 • jos beverke

  Gino Denil:Dan is Marc Verwilghen wel een uitzondering geweest had Kareltje de loge man hem niet budgettair gedwarsboomd in zijn functie!By the way ,hoor je nog iets van Marc?Van Kareltje wel hé!