Open Vld Aarschot beticht van fraude bij examens

BELGA
Voor de arbeidsrechtbank in Leuven werd vandaag een zaak gepleit die een man aanhangig maakte tegen het OCMW van Aarschot. Open Vld wordt beticht van fraude bij twee examens. De partij zou de antwoorden vooraf hebben doorgespeeld aan hun kandidaat voor een benoeming als arbeider. De provinciegouverneur heeft die benoeming tweemaal geschorst.

Het conflict draait om de benoeming van een arbeider bij het OCMW in Aarschot. Jozef V.E. had ervaring als contractuele medewerker maar moest het in 2008 in een examen nipt afleggen tegen beenhouwer Gustaaf M., zoon van een lid van het bestuur van de Open Vld in Aarschot. V.E. meende te weten dat de partij de antwoorden van het examen vooraf zou doorgespeeld hebben aan M. Hij diende klacht in bij de gouverneur die de benoeming schorste.

Schijn van partijdigheid
Het OCMW organiseerde in 2010 een nieuw examen, waarin het scenario werd overgedaan: V.E. moest de duimen leggen met anderhalf punt op honderd en diende opnieuw klacht in. De gouverneur ging andermaal tot schorsing over omdat er minstens schijn van partijdigheid in het spel is.

De christelijke vakbond, die V.E. op de zitting vertegenwoordigde, spreekt van overtreding van de discriminatiewet op basis van voorkennis. De functie werd uiteindelijk nooit ingevuld. V.E. beweert dat hij door zijn klachten jarenlang gedwarsboomd is in de zoektocht naar werk.

De zaak wordt voortgezet op 20 maart.