Opdracht informateurs opnieuw verlengd: “Regering met N-VA en PS blijft een optie”

Verslag van informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte aan Koning Filip.
Photo News Verslag van informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte aan Koning Filip.
De opdracht van de federale informateurs is opnieuw verlengd. Didier Reynders en Johan Vande Lanotte blijven aan zet tot zeker 9 september. Vande Lanotte sluit een regering met N-VA en PS nog niet uit. Paul Magnette deed dat eerder vandaag wel.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De formateurs gingen vandaag bij de koning verslag uitbrengen over de geboekte vooruitgang in hun informatieopdracht. Zondag kregen ze voor het eerst de rivalen N-VA en PS rond de tafel, ze lijken nu ook “iets optimistischer”. Deze middag was er wel een nieuwe verklaring van PS-kopstuk Paul Magnette, die zei dat zijn partij nog altijd niet van plan is met N-VA te besturen. 

Toch gaat de opdracht verder. Zolang PS-voorzitter Elio Di Rupo de preformatiegesprekken niet afbreekt, zien de informateurs ruimte om door te gaan. “De informateurs zullen opnieuw verslag uitbrengen aan de Koning op 17 augustus en 9 september”, zo staat te lezen in een bericht van het koninklijk paleis.

Op de vraag of een regering met N-VA en PS mogelijk is, zei Vande Lanotte: “Mocht ik overtuigd zijn dat het geen optie was, zou ik hier niet zitten. Het is een van de formules waarop we werken en die we openhouden als belangrijke optie. Dat is ook logisch, dat we de twee grootste partijen uit Noord en Zuid willen samenbrengen. Ik denk dat we al enkele stappen gezet hebben. Wij werken naar een oplossing toe, maar speculaties zijn overbodig.” Op de vraag hoe de ontmoeting tussen Di Rupo en De Wever verliep, antwoordde Vande Lanotte dat alles normaal verliep, maar de meningen duidelijk geuit zijn.

Desondanks Ecolo eerder ook al uitte niet met N-VA in de regering te willen stappen, lijken ze nog niet buitenspel te staan. Ook de grote afstand tussen de N-VA en PS vormt niet noodzakelijk een probleem volgens Vande Lanotte: “Bij een kloof moet men bruggen maken, een democratie is een georganiseerd meningsverschil, waarbij men moet praten met elkaar en compromissen maken”

Of hij zichzelf als bruggenbouwer ziet, antwoordde Vande Lanotte: “Iedereen zal aan de brug moeten bouwen, ook de partijen zelf, de regering zal minstens uit 5 partijen bestaan. Een regering wordt dus nooit door 2 partijen gevormd.”

Vande Lanotte wou niet bevestigen of N-VA over het confederalisme heeft gesproken, “het is belangrijk om de discretie in deze fase te behouden en de inhoud niet te lekken.” Reynders daarentegen bevestigde wel dat een staatshervorming niet aan de orde is.
73 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • GERARD DE PELECIJN

  Ze wringen zich nu langs alle bochten zonder uitweg dankzij de opkomst van het VB!

 • Leo Van Parijs

  Kunnen wij Paul Magnette, Elio Du Rupo en al die andere die niet willen samenwerken geen C4 geven zoals bij een gewone werkgevers? Het is altijd hetzelfde met de politiek ze denken alleen aan zich zelf maar wij de werkende mensen en de bevolking betaald de rekening

 • Roger Vanthillo

  Zolang de interne strijd binnen PS niet is beslecht en wie nu echt de touwtjes in handen heeft zal er weinig vooruitgang worden geboekt. De flauwe argumenten van Magnette over de grote verschillen als de sociaal-economische, de migratie, de mensenrechten ... zijn mist om de echte werkelijkheid niet te noemen. Het behoud van de Vlaamse miljarden. Daarom wensen ze ook niet te raken aan belangrijke federale bevoegdheden. Vlamingen zou wel eens kunnen merken dat ze gepluimd worden.

 • André Herbots

  Velen hier roepen om nieuwe verkiezingen maar dat zal vermoedelijk dezelfde resultaten opleveren. Het beste zou zijn dat het VB na verkiezingen van de aardbol verdwijnt.

 • raymond van der craen

  Rekenkundig is de N-VA nodig om een Vlaamse regering te vormen als men de PVdA en het VB uitsluit. Laat dat nu net het probleem zijn dat de N-VA niet in een Vlaamse regering stapt indien er een federale regering gevormd wordt zonder de N-VA en met een Vlaamse minderheid.