Opdracht informateur Paul Magnette (PS) met één week verlengd: “Nuttig om verder te gaan”

Magnette krijgt van koning Filip wat meer tijd om de patstelling rond de regeringsvorming te doorbreken.
BELGA Magnette krijgt van koning Filip wat meer tijd om de patstelling rond de regeringsvorming te doorbreken.
Koning Filip heeft de opdracht van informateur Paul Magnette met een week verlengd. Dat heeft het Paleis bekendgemaakt, na afloop van de audiëntie van de PS-voorzitter bij de koning. Op maandag 25 november brengt Magnette opnieuw verslag uit bij het staatshoofd.

Magnette kreeg twee weken geleden het initiatief na een maand preformeren door Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS). Hun opdracht had niet veel zoden aan de dijk gezet, dus was het aan de PS-voorzitter om te kijken of een alternatief voor paars-geel, paars-groen, wel mogelijk was.

Korte verlenging

Magnette sprak de voorbije twee weken met in totaal tien partijen en focuste zich naar eigen zeggen vooral op het inhoudelijke. Vanmiddag schetste hij aan de koning “de pistes richting oplossingen die zich aandienen”. Het lag in de lijn der verwachtingen dat zijn opdracht zou worden verlengd, en op 25 november brengt Magnette dus al opnieuw verslag uit. Het is op dit moment echter niet duidelijk of het dan om een eindverslag gaat. Door de korte verlenging staat zijn volgende audiëntie bijvoorbeeld al geprogrammeerd nog voor de nieuwe voorzitter van de MR bekend zal raken. Ook de nieuwe CD&V-voorzitter is dan nog niet bekend, die wordt pas op 6 december verkozen.

Nu moeten we steen per steen opbouwen

Paul Magnette

Optimistisch

Na zijn aanstelling zei Magnette dat hij waarschijnlijk de handdoek in de ring zou gooien mocht hij merken dat er te weinig raakvlakken zijn tussen partijen om een meerderheid van minstens 80 tot 85 zetels te vormen. Afgelopen week toonde Magnette zich echter redelijk optimistisch. 

Die trend zet zich vandaag door. “Er is ruime consensus vastgesteld over de werkmethode en de dialoog is op gang gekomen”, zei Magnette tijdens een persconferentie. “De verbetering van de werkzaamheidsgraad, sociale cohesie, de strijd tegen armoede, klimaattransitie, justitie en modernisering van de staat zijn de prioriteiten die we samen hebben besproken. Nu moeten we steen per steen opbouwen. Ik denk dat het nuttig is om verder te gaan.” 

Paul Magnette vanmiddag op het paleis.
BELGA Paul Magnette vanmiddag op het paleis.

De informateur knoopt vanaf morgen gesprekken aan met het maatschappelijke middenveld, om nadien weer rond de tafel te gaan zitten met de tien partijen. Maandag brengt Magnette opnieuw verslag uit bij de koning, al sluit hij niet uit dat zijn opdracht nog wordt verlengd. Hij waarschuwde wel dat ons land “geen drie tot zes maanden meer kan wachten”.

Lees ook: Magnette vraagt meer tijd aan de koning, maar knopen doorhakken is voor iemand anders

Lees ook: TIJDLIJN. 176 dagen informeren en preformeren: mag Magnette verlengingen spelen?

Bekijk ook: “Focus op inhoud en niet op mogelijke coalities”
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Giedo Claesen

  Een paar maanden regeren en dan worden de stekker eruit getrokken en komen er nieuwe verkiezingen. Tja wie gelooft nu nog in al die onzin. Een regering maken gewoon om er een te hebben, dat loopt nooit goed af.

 • vanaeken jokke

  Hoe gaat hij dat betalen Gino Denil kostprijs 8.5 miljard komt er bovenop wil hij dat uitvoeren.U bent dezelfde dromer als de PS leden.Werken in het zuiden dan moeten er eerst bedrijven willen komen en die komen er niet omdat er constant stakingen zijn verder Dromen Gino.

 • Luc Lepoudre

  Dit is een poppenkast die er niet toe doet in een staat die defacto bankroet is. Dat hij het eens heeft over budget en financiën. Diegene die dit toejuichen geloven nog in Sint-Niklaas. Maar natuurlijk als de Vlamingen achteraf de rekening moeten betalen. Vlaanderen betaalt nu al 70 pct van de belastingen in dit onland.

 • Maria de swert

  Nuttig , zou niet weten waarom of is hij God de Vader , beloven dat kan iedereen , maar iets realiseren dat is een ander paar mouwen en daar komt gewoonlijk toch niets van in huis dus stopt er maar mee TIJDSVERSPILLING !!!!

 • Willy Devroey

  Zolang al de Vlamingenhaters (Cdh, Ecolo een deel v Mr En vooral PS) deel blijven uitmaken van de onderhandelingen zal er niet veel bewegen. Maar de boemerang zou kunnen terugvliegen als er nieuwe verkiezingen komen. Dan hebben ze niet te kiezen met wie ze willen regeren.