Op Wereldlichtjesdag pleit Gezinsbond voor langer rouwverlof bij overlijden van kind

Illustratiebeeld
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld
Ouders die een kind verliezen, krijgen amper drie dagen rouwverlof. Op Wereldlichtjesdag, de dag van het gestorven kind, pleit de Gezinsbond opnieuw voor een uitbreiding van het rouwverlof, zo meldt De Zondag.

Drie dagen om het verlies van je inwonende partner of kind ter verwerken. Het is veel te weinig.

“Dat is voor veel nabestaanden zelfs te weinig om de praktische en administratieve zaken te regelen. In de huidige praktijk zijn ze voor extra dagen afhankelijk van het ziektebriefje of van de welwillendheid van hun werkgever”, vertelt Lutgard Vrints van de Gezinsbond aan De Zondag.

De organisatie pleit voor een systeem waarbij iedere werknemer die een partner of kind verliest, recht heeft op 7 dagen omstandigheidskrediet na overlijden, op te nemen in de eerste 3 jaren vanaf de dag van het overlijden, bovenop een omstandigheidsverlof van 3 dagen.

Vandaag op Wereldlichtjesdag steken mensen van over de hele wereld om 19 uur kaarsjes aan om overleden kinderen te gedenken. Ook Ann Schockaert (42) uit Mechelen doet mee. Zij verloor in mei haar oogappel Andres (9). Haar enig kind overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Wie kaaswinkel Schockaert binnenstapt, kan er niet naast kijken. Tegenover de toonbank een prachtige foto van Andres, met de bril van zijn mama op zijn neus. Ervoor: een heleboel kaarsen. Ann hoopt er nog zo veel mogelijk te verkopen. De opbrengst gaat naar Say Goodbye, een vzw die zich inzet voor iedereen die een dierbare verloren heeft.

En hoewel er momenten zijn dat Ann het gevoel heeft dat haar leven geen zin meer heeft, vindt ze toch de kracht om zich in te zetten. Voor anderen en voor haar “grote stralende ster”. “Ik hoop dat er zondag op de vensterbanken heel veel kaarsen zullen branden zodat Andres zijn geliefde Mechelen kan zien.”
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marina De Martelaere

  Wie gaat dat betalen??

 • Freddy Madou

  Je kan het best verwerken daar verder te gaan met je leven thuis in de zetel hangen zal het zeker niet bevorderen, vergeten doe je nooit maar je kan niet anders of het een plaats geven en verder doen, dit is nu éénmaal het leven vallen en terug opstaan.

 • Yvan Lindekens

  Hans Mannaerts: "Mensen met problemen helpen? Ja, maar dan met op maat voorziene hulp.". Dat ben ik met u eens: op maat voorziene help, met een goede wettelijke basis en dus ook wettelijk afdwingbaar. Dat bedoelde u toch hè?

 • stefan crama

  3 dagen, 3 maanden, 3 jaar, is voor ieder verschillend. Wat wel gebeurt is dat je werkgever er voor opdraait en ze hebben het al moeilijk.

 • jos gompel

  Rouwverwerking is individueel verschillend. Ik zelf heb op enkele maanden tijd mijn kleinkind en jongste zoon verloren en tot nu toe heb ik het daar heel moeilijk mee, de ene dag gaat het de andere helemaal niet. Het moeilijkste zijn de vakanties, kerst, Pasen dag van overlijden en verjaardag. Hln waarom is geen foto's van sterrenkindjes groot en klein.