Exclusief voor abonnees

Op safari in de kerstboom: 25.000 insecten en andere diertjes beleven eindejaarsfeesten mee in je woonkamer

Karolien Coenen
Die feeërieke sparrenboom in uw woonkamer heeft véél meer dan twinkelende lichtjes en glinsterende kerstballen om de takken. Tussen de naalden zitten – bijna onzichtbaar - ook vele duizenden minuscule beestjes – tot wel 25.000 stuks. Wij gingen met een expert op ‘safari’ in de kerstboom. Voelt u het al kriebelen?

“De ‘griezelige’ diertjes, de meeste amper enkele millimeter groot, zitten op de kerstboom voor hun winterslaap”, zegt insectenspecialist Luc Crevecoeur, verbonden aan het Provinciaal Natuurcentrum Limburg. “Die wordt natuurlijk plots verstoord. De warmte kondigt voor hen de lente aan. Gevolg: de vele duizenden springstaarten, dwergspinnetjes, mijten en luizen ontwaken en worden in uw knusse, warme woonkamer opnieuw actief.”

Je hebt 18% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Soraja Salluyts

  Heb hier ene van kleins af en is nu 10 x groter eens oud op nieuw voorbij is plant ik die in de tuin voor jaar erop simpele oplossing en bespaar meer geld dan voordien

 • Linda Wellekens

  Arme "kerst"boom ! Je leven moeten geven omdat mensen er slingers in zouden hangen .... Moesten ze er eentje met een kluit kopen, goed gieten en daarna planten en koesteren op een mooi plekje, ok; anders helemaal geen fan van het ritueel ...

 • Maarten Plemmens

  Dan moet je "animal house" kijken. Leuke docu

 • Guido VandenBerg

  Diegene die dat nog niet wist komt van een andere planeet, voor mij dus zoals al vele jaren een kunstboom.

 • Gerd Peeters

  Leuk dat we dat nu weten, voor ons is het al een paar jaar een namaakboom en ik wil niet weten wat daar dan in kruipt doorheen het jaar dat hij weg ligt.