Op kaart: beluister het dialect van jouw gemeente

http://www.dialectloket.be/geluid/stemmen-uit-het-verleden/kaart/
'Stemmen uit het Verleden', zo heet de verzameling dialectbanden die de Universiteit Gent in de loop van de jaren 60 en 70 tot stand heeft gebracht. In totaal loodsen maar liefst 783 opnames op 550 plaatsen in ons land je door de levensverhalen van honderden sprekers geboren rond de eeuwwisseling van de 19e en de 20e eeuw. Benieuwd naar het dialect en de unieke verhalen uit jouw gemeente of buurt? Neem dan zeker een kijkje op het 'dialectloket'.

De hele verzameling opnames, vooral in Frans-, West- en Oost-Vlaanderen, is nu gedigitaliseerd en voorzien van handige samenvattingen in het AN. De geluidsfragmenten bieden een boeiende inkijk in het levensverhaal en de zielenroerselen van mensen uit jouw buurt, in het authentieke dialect van jouw buurt.

Via de functie 'zoek op de kaart' krijg je een handige digitale kaart van welke opnames waar in ons land bestaan. Ben je geïnteresseerd in geluidsfragmenten over een bepaald thema? Zoek dan eens op inhoud. Zo kom je te weten wat sprekers uit verschillende regio's in hun eigen dialect te vertellen hebben over bijvoorbeeld de legerdienst.

http://www.dialectloket.be/geluid/stemmen-uit-het-verleden/kaart/