Op hele spoornet hinder door problemen met bovenleidingen: twee Thalys-treinen stilgevallen, ook kusttram stilgelegd

De Thalys staat stil in Mechelen.
David Legrève De Thalys staat stil in Mechelen.
Twee Thalys-treinen staan door de hitte momenteel stil. De reizigers van een Thalys die in Mechelen stilstond, zijn na een hele tijd uit de trein geholpen. Ook de inzittenden van een Thalys-trein in het Vlaams-Brabantse Ruisbroek kwamen stil te staan. De 350 passagiers zaten een half uur vast vooraleer de hulpdiensten hen kwamen bevrijden.  De NMBS kampt op het hele spoornet met aanzienlijke hinder. Ook De Lijn ervaart serieuze problemen: de kusttram is op het hele traject stilgelegd.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

 Thalys raadt reizigers aan om hun reis uit te stellen.De ticketverkoop is tijdelijk gestopt. De exploitant van de hogesnelheidsdienst naar Parijs biedt gratis omwisseling aan. Het is nog niet duidelijk of de maatregel ook vrijdag zal gelden. “Dat zal afhangen van het verloop van het treinverkeer”, aldus een woordvoerder.

De 350 inzittenden van de Thalys-trein in Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) konden na een half uur uit de trein worden gehaald. De airconditioning bleek in tegenstelling tot eerdere berichtgeving niet defect. De hulpdiensten vingen de geëvacueerde reizigers op in een kerk in de buurt. De reizigers kregen ginds flesjes water.  Na 45 minuten wachten konden ze overstappen op een vervangende trein, die hun rit naar Brussel verderzette.

De stilgevallen Thalys aan het statio van Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw)
Mozkito De stilgevallen Thalys aan het statio van Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw)

De inzittenden van de Thalys-trein in de buurt van Mechelen zijn na enige tijd uit de wagons gehaald. Op de lijn waar de Thalys staat, zijn sinds 14.30 uur maar twee van de vier sporen beschikbaar. Reizigers tussen Brussel en Antwerpen moeten daardoor rekening houden met vertragingen en afschaffingen, zegt de NMBS.

Brandweerlui helpen de inzittenden van een stilgevallen Thalys-trein in Mechelen met de evacuatie.
BELGA Brandweerlui helpen de inzittenden van een stilgevallen Thalys-trein in Mechelen met de evacuatie.

De NMBS ervaart op het hele spoornet momenteel hinder. Tussen Kortrijk en Oudenaarde zijn er sinds 15.30 uur problemen met de bovenleidingen. Daar staan twee treinen vast met 60 reizigers aan boord. De airco in die treinen functioneert niet meer.

Tussen Deinze en Kortrijk waren er ook even stroomproblemen, maar daar zouden de treinen alweer rijden. Volgens de website van de NMBS is ook het verkeer tussen Mechelen en Puurs onderbroken door een brand in de buurt van de sporen.

Dieseltreinen

Door de hitte komen de zes dieseltreinen van de NMBS vandaag niet meer in actie. “De dieselmotoren raken sneller oververhit en er zijn hier en daar technische problemen geweest in de loop van de dag”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman.

Om 10.00 uur had de NMBS al twee treinen uit dienst genomen, tussen Hamont en Mol en tussen Mol en Hasselt. Na de middag kwamen daar de dieseltreinen op de lijnen Eeklo-Gent en De Pinte-Ronse bij en in de vooravond besliste de NMBS uiteindelijk om ook die tussen Melle en Geraardsbergen en tussen Charleroi en Couvin aan de kant te zetten. Reizigers op de getroffen lijnen kunnen gebruikmaken van vervangbussen. 

Kusttram

Ook De Lijn kampt met serieuze problemen door de hitte. De kusttram is momenteel op het hele traject stilgelegd vanwege problemen met de bovenleiding en andere technische problemen. Er rijden vervangbussen.  De brandweer deelt bij deze tropische temperaturen water uit aan wachtende reizigers.

De stilgevallen Thalys in Mechelen.
David Legrève De stilgevallen Thalys in Mechelen.
De stilgevallen Thalys in Mechelen.
David Legrève De stilgevallen Thalys in Mechelen.20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roger Rymen

  Ben erg nieuwsgierig om te weten hoe de "treinsituatie" is in het buitenland (Frankrijk, Nederland) want die kreunen toch ook onder de hitte. Heb tot nu nog niets gehoord over problemen daar. Hebben die betere technici?

 • Gilbert Willaert

  Waarom lukt het elders wel?

 • Jannick Vierstraete

  Wij zaten op de trein tussen Kortrijk en Oudenaarde,wat de start of onze vakantie moest zijn is .... vlucht gemist ,hotel te laat geanuleerd (2 dagen voor is gratis) huurauto,....dit jaar betaald voor reis...geen,volgend jaar denk het niet, BEDANKT!

 • Guido Maes

  Het is bijna niet te geloven dat de Belgen in Kongo de spoorwegen hebben aangelegd en dat daar nu dagelijks nog dieseltreinen op rijden bij temperaturen van meer dan 40 graden.

 • Philomena Vanderweyen

  Heb echt wel geluk gehad,twee treinen na elkaar op het traject dat ik neem waren afgeschaft,heb wel begrip dat het kan gebeuren bij deze temperaturen,had zelf maatregelen genomen in geval van,koeltasje met flesjes water en een watersproeiertje,geen enkel probleem ondervonden.