Exclusief voor abonnees

Op bezoek bij de enige nog overlevende bewoner van een verdwenen ministaat

Laatste twinkeling van de legendarische ministaat Neutraal Moresnet

►Het plaatsje Moresnet in Duitstalig België behoorde 100 jaar geleden tot het staatje Neutraal Moresnet.
Dirk Wijnand de Jong ►Het plaatsje Moresnet in Duitstalig België behoorde 100 jaar geleden tot het staatje Neutraal Moresnet.
Frau Meessen is 103. Contact met deze laatste nog levende oud-inwoner van het in 1920 opgeheven ministaatje Neutraal Moresnet was tot voor kort niet mogelijk. Maar daar is nu verandering in gekomen.

"Nee, u bent verkeerd verbonden." Dat was telkens het antwoord als we belden met de dochter van de inmiddels 103-jarige Catharina Meessen. Toch was dat niet het geval, want haar stokoude, inwonende moeder uit het Duitssprekende gedeelte van België is de laatste vertegenwoordiger van een bijzondere geschiedenis.

Ze is sinds eind 2016 de enige nog levende oud-inwoner van Neutraal Moresnet, een dwergstaatje rond de Duitstalige Belgische gemeente Kelmis dat kort na de Eerste Wereldoorlog werd opgeheven. Het piepkleine landje (344 hectare), dat van 1816 tot 1920 een uniek vierlandenpunt zou vormen, heeft een roemruchte geschiedenis als bijna-hoofdzetel van de Esperanto-beweging en als vrijhaven voor smokkelaars en ander gespuis. Ooit telde het enkele duizenden inwoners, maar anno 2017 is er nog welgeteld één persoon in leven die op haar ID-kaart heeft staan: Geburtsort: Neutral-Moresnet.

Anders dan al overleden oud-Moresnetters zou deze 103-jarige er geen genoegen in scheppen over haar bijzondere status te spreken. Dat was anders toen we de afgelopen jaren enkele voorgangers spraken.

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Chris Simlek

    Woon er al 55 jaar sinds de geboorte dus. Prachtige streek altijd een bezoek waard. Enige jammer is dat we nu afhankelijk zijn van het belastingsgeile wallonië.

  • james vroman

    David van Reybrouck schreef er een prachtig boek over ..tot dan toe had ik over Moresnet weinig gehoord ...