Op 1 september volgend jaar nieuw evaluatiesysteem voor leerkrachten

iStock
Op 1 september 2019 wordt een nieuw evaluatiesysteem voor leerkrachten geïntroduceerd. Dat zei Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) vandaag in het parlement na een vraag van Vera Celis (N-VA).

"In het schooljaar 2015-2016 zijn 35 vastbenoemde leerkrachten ontslagen op een totaal van 185.000", zei Vera Celis . Het is momenteel dan ook erg moeilijk om een vastbenoemde leerkracht die niet goed presteert te ontslaan. "Slechts na twee opeenvolgende negatieve of onvoldoende evaluaties kan een leerkracht worden ontslagen. De leraar in kwestie heeft ook alle beroepsprocedures ter beschikking. Wie op het einde van de rit een onvoldoende krijgt voor functioneren, kan bij het college van beroep terecht", aldus Celis. Vorige maand nog zei een lerarenopleider in de krant te overwegen haar job op te geven, omdat te veel leerkrachten er de kantjes van aflopen.

"U weet dat deze problematiek mij zeer nauw aan het hart ligt", zei Crevits in het parlement. "Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet zozeer de vaste benoeming, maar wel de wijze waarop men vandaag omgaat met de evaluatieprocedure het grootste probleem is in het onderwijs."

Alle sociale partners gaan volgens de minister akkoord om te praten over een herziening van de procedure. De nadruk moet volgens haar liggen op coaching en vermindering van de planlast, met behoud van rechtszekerheid voor het personeel. "Op 4 september worden de gesprekken opgestart", aldus Crevits. "Ze moeten afgerond zijn tegen 1 november, met het oog op een aanpassing van de evaluatieprocedure vanaf 1 september 2019."

Evaluatie is volgens de minister een wezenlijk onderdeel van een schoolcultuur. "Het is zowel voor een directeur, voor schoolbesturen als voor een leerkracht elementair dat men er belang aan hecht, zich laat bijscholen en er goed mee omgaat."
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Hom

  In theorie is bijsturing naargelang de situatie op het werkveld noodzakelijk door het M-decreet. Jongere, gemotiveerde leerkrachten die zich soepelder opstellen tov gedragsgestoorde leerlingen, zodoende een vlotte medewerking in de klassegroep te bekomen, krijgen in de realiteit redelijk wat tegenwind van de directie en oudere leerkrachten die niet bekend zijn met gedragstoornissen van leerlingen. Maw de theorie en de praktijk zijn nog niet helemaal op elkaar afgestemd.

 • Eric Vanovermeire

  Ik ging ooit naar het rijksonderwijs wegens arme ouders. Daar zaten toen nogal wat vast benoemde leerkrachten hun tijd uit te zitten. Mijn kinderen zitten nu in het privé (katholieke net). Groot verschil. Zelfs anno 2018. Die prive leerkrachten riskeren echt wel hun job.

 • FRANK WILLEMS

  Mijn nichtje zit 25 jaar in het onderwijs . 1 week werken als je weet hoe je de leerlingen moet aanpakken , en de rest van het jaar is les geven zegt ze

 • louis pippers

  zorg er eerst voor dat pas afgestudeerde leerkrachten aan het werk kunnen en ontsla al die pensioen gerechtigd zijn

 • Norbert Duquesnoy

  Niet echt het momentum voor Crevits om aan dat oud zeer te morrelen...