Oostendse haven schuldig aan dood jobstudent (17)

De haven van Oostende en zijn gedelegeerd bestuurder Paul Gérard (64) zijn door de Brugse strafrechter schuldig bevonden aan de onopzettelijke doding van een jobstudent. De 17-jarige Kenny Maenhoudt kwam om het leven toen een zeeboei in zijn gezicht ontplofte. Gérard kreeg een gevangenisstraf van drie maanden met uitstel. "Ik vind het vooral belangrijk dat alles bewezen werd verklaard maar de straffen vinden we te mild", zegt Koen Van Zandweghe, advocaat van de familie Maenhoudt.

Kenny Maenhoudt was op 28 augustus 2013 bezig aan zijn laatste dag als jobstudent in de Oostendse haven. Bij het ontmantelen van een zeeboei ging het helemaal fout. Het kwam tot een ontploffing waarbij de jongeman het deksel van de boei vol in zijn gezicht kreeg. Het slachtoffer bezweek enkele dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Paul Gérard en het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende stonden terecht voor een hele reeks inbreuken. Zo zou er onder andere geen grondige risico-analyse zijn uitgevoerd en zou er geen contact zijn geweest met preventie-adviseurs. Daarnaast werd hen kwalijk genomen dat ze een jongere dergelijk gevaarlijk werk met kans op explosies lieten doen. Verder had de jobstudent geen gebruiksaanwijzing gekregen.

De rechter veroordeelde Paul Gérard tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een geldboete van 600 euro. Technisch directeur Johan B. moet voor zijn rol een boete van 600 euro betalen. Het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende kreeg een geldboete van 6.000 euro opgelegd.

Volgens de verdediging kon de ontploffing nochtans niet voorzien worden. Dirk C., die in hetzelfde atelier aan de slag was, zou immers een draad aan de batterij van de boei doorgeknipt hebben. "Die kortsluiting in combinatie met dat beetje knalgas zorgde voor de ontploffing. Zonder het doorknippen was er dus geen ontploffing geweest", aldus Damien Stas de Richelle, advocaat van de Oostendse haven. De verdediging vroeg dan ook de vrijspraak voor de haven, zijn gedelegeerd bestuurder en technisch directeur Johan B. Tevergeefs.

De 17-jarige Kenny kwam om het leven toen een zeeboei in zijn gezicht ontplofte.
Benny Proot De 17-jarige Kenny kwam om het leven toen een zeeboei in zijn gezicht ontplofte.
Een rekje met souvenirs is alles wat nog rest voor moeder Elke.
Benny Proot Een rekje met souvenirs is alles wat nog rest voor moeder Elke.

"Te lichte straffen"

Dirk C. ontkende met klem dat hij de gele draad had doorgeknipt. De oorzaak van de explosie staat trouwens niet vast. "De deskundige veegt de veronderstellingen van de haven ook van tafel. De verantwoordelijkheid van de haven is verpletterend", pleitte Bart Staelens, raadsman van C. De advocaat merkte op dat Dirk C. in het atelier geen verantwoordelijke functie had. Dirk C. werd net als onderaannemer Jean-Pierre L. vrijgesproken.

Meester de Richelle dagvaardde zelf de eigenaar van de boeien en het uitzendkantoor Start People. DAB Vloot legde uit dat het wel degelijk alle nuttige informatie over de boeien had meegedeeld. Zo zaten er waarschuwingen bij en stond op de batterijen een teken van ontploffingsgevaar.

Ook het uitzendkantoor hield vol geen schuld te treffen in de hele zaak. Kenny Maenhoudt had immers een contract als klusjesman. "In de omschrijving stond schilderen, gras maaien en onkruid besproeien. Wij kunnen niet bij alle klanten gaan controleren of die functie klopt", aldus meester Sara Torrekens. De rechtstreekse dagvaarding van het uitzendkantoor werd onontvankelijk verklaard.

"Ik vind het vooral belangrijk dat alles bewezen werd verklaard in de hoofden van de leidinggevenden: de haven zelf, de gedelegeerd bestuurder en de technisch directeur. Want de feiten werden op de zitting betwist. Maar de straffen zelf vinden we te mild. Het vonnis stelt duidelijk dat het essentiële veiligheidsbeleid niet aanwezig was. De rechter was niet mals. Het moet duidelijk zijn dat we in de 21ste eeuw leven en niet meer in de Middeleeuwen. De uitspraak legt de vinger op de wonde. Dat de straf nu licht uitvalt, is voor de familie een lastige pil om te slikken en dat begrijp ik ook. Ik vind trouwens dat die man in die functie (Paul Gérard, nvdr.) niet kan aanblijven. De haven moet dringend een nieuwe koers varen", besluit Koen Van Zandweghe, advocaat van de familie Maenhoudt.

"De lichte straffen zijn een moeilijke pil om slikken voor de familie. Ik vind trouwens dat die man (Paul Gérard, nvdr.) niet kan aanblijven."

Koen Van Zandweghe, advocaat van de familie Maenhoudt.