Oostende zal 'mosselgraaiers' beter in het oog houden, boetes tot 250 euro

"Strandrovers" plukken schelp- en schaaldieren weg

Een onderzoeker voert tests uit aan de golfbreker in Oostende (Archiefbeeld ter illustratie).
Benny Proot Een onderzoeker voert tests uit aan de golfbreker in Oostende (Archiefbeeld ter illustratie).
Oostende zit met "strandrovers": regelmatig gaan mensen mosselen en andere schelpdieren plukken van de golfbrekers en staketsels. Verboden én gevaarlijk, schrijft De Standaard. Oostende zal nu een extra oogje in het zeil houden. Overtreders riskeren boetes tot 250 euro.

Een schelp of mossel rapen of enkele garnaaltjes vissen, daar is geen probleem mee. Maar net als bij vissen hebben mensen die mosselen, mosselzaad, schelpslakken of andere zeeproducten willen zoeken of lostrekken een vergunning nodig. Die moet aangevraagd worden bij het Vlaams Gewest. Op grote schaal plukken op havendammen, strandhoofden of golfbrekers is dus bij wet verboden. En toch zouden sommigen emmers vol meenemen.

De stroperij is niet alleen illegaal, maar ook gevaarlijk. Het Vlaams Instituut voor de Zee waarschuwt de graaiers voor de consumptie van producten die dicht bij de kades of staketsels worden geplukt. Mosselen hebben namelijk een zuiverende functie, maar nemen wel heel wat schadelijke stoffen op.

Oostende gaat er nu strenger op toezien zodat dergelijke strandrovers kunnen gevat worden.
 Er kunnen ook GAS-boetes uitgeschreven worden voor wie zich bezondigt aan het massaal weggraaien van mossels en andere schelpdieren. Die boete kan oplopen tot 250 euro. 

photo news23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Caroline Bex

  Het gaat niet om het kindje dat een paar mosseltjes plukt en garnalen met het netje opvist, maar wel om mensen die schelpdieren oogsten en dan doorverkopen, semi-commerciële bedrijvigheid en ja, dat moet gestopt worden!

 • Jean West

  De stroperij is illegaal, maar illegalen lopen hier rond zonder gestraft te worden.

 • raf peeters

  @Lucien Peeters&Seppe Cools ,vooral geen mosselen,garnalen ,vis eten dan,maar meestal zijn diegene die hardst schreeuwen en roepen die bij seizoenaanvang als eerste mosselen gaan halen of ze gaan eten nietwaar,je kan zelfs vandaag met je kleinkind geen stijger meer op om karakollen te rapen,blijf er bij ,triestige wereld vandaag.

 • lieve vanderstraeten

  geef aan de schepen en industrie dikke boetes om het lozen van hun afval in de zee, begin daarbij ipv de kleine man te pluimen.

 • Yvan Lissens

  Alsof de kleine met zijn emmertje een concurrent gaat worden van Prins en Dingemanse. De drang naar boetes schrijven begint wel heel groot te worden.