Oostende geeft goede voorbeeld: "Laat geen ballonnen meer op"

Natuurverenigingen en biologen juichen initiatief toe

ThinkStock
Natuurbeschermers en mariene biologen zijn enthousiast over het initiatief van de stad Oostende om het oplaten van ballonnen voortaan af te raden. "Milieuvervuilend, dodelijk voor de zeebewoners en niet meer van deze tijd", luidt het. "Wie een feestje wil bouwen, heeft voldoende propere alternatieven."

Als het aan de Koningin der Badsteden ligt, gaat de ballon er niet langer op. Volgens schepen Tom Germonpré (sp.a) vormen ballonnen het meest voorkomende zwerfvuil op onze stranden. "Bovendien eten dieren het plastic op, raken verstrikt in de linten en sterven", zegt Germonpré. "Bij ten minste 1 op 50 dood gevonden stormvogels zitten ballonresten in de maag. Ook walvissen, schildpadden en dolfijnen zijn slachtoffer. De ballonresten komen van overal, van onze eigen beken en rivieren, maar ook uit de omringende landen." 

Je hebt 27% van dit artikel gelezen
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • ronny cockuyt

    De vervuiling was de schuld van de visserij werd er altijd gezegd,maar als je ziet wat de toeristen achterlaten op het strand is dat veel slechter En de ballonnen die je tegenkomt op zee want,een verjaardag van een kanarie is al een reden tegenwoordig om ballonnen op te laten. Dan hoor je de groentjes niet hoor.

  • Johan Coppens

    Raar.. maandag werd nog gezegd dat ballonnen van latex gemaakt zijn. Dus volledig natuurlijk en biologisch afbreekbaar.

  • Robin Van Eycken

    Groot gelijk, ballonnen oplaten staat gelijk aan sluikstorten!