Oost-Vlaanderen wil tot 89 miljoen euro lenen, ondanks afslanking provincies

Kurt Moens (N-VA), eerste gedeputeerde van de provincie Oost-Vlaanderen.
Joeri Seymortier Kurt Moens (N-VA), eerste gedeputeerde van de provincie Oost-Vlaanderen.
Oost-Vlaanderen wil de komende legislatuur tot 89 miljoen euro lenen om een reeks initiatieven te financieren. Ondanks de afslanking van het beleidsniveau is dat nodig om de provincie duurzaam te maken, zegt eerste gedeputeerde Kurt Moens (N-VA). Oppositiepartij Open Vld ziet in het meerjarenplan een 'voorliegbegroting'.

Hoewel de provincie is afgeslankt en het beleidsniveau een reeks bevoegdheden niet meer heeft, wil Oost-Vlaanderen fors gaan lenen. De vorige deputatie deed aan schuldafbouw. Open Vld, die toen mee bestuurde, vindt de ambities dan ook niet verstandig. "Als we 89 miljoen euro lenen, is de provincie over vijf jaar bankroet", zegt fractieleider Kenneth Taylor van Open Vld.

Ambitieuze plannen

Maar de nieuwe deputatie, met N-VA, Groen en CD&V, heeft ambitieuze plannen op het vlak van onder meer klimaatneutraliteit en fietsinfrastructuur en ziet geen probleem in de vooropgestelde leningen. “Op het einde van de rit moeten de evenwichten behaald worden”, klinkt het.

Moens noemt de reactie van Taylor “nogal hysterisch” en verwijst naar een eerder aangekondigde belastingverlaging. “Het steekt misschien dat deze deputatie er wel in slaagt om een belastingverlaging door te voeren. Iets waar de vorige deputatie, met Open Vld, nooit in geslaagd is.

“We vertrekken van een gezonde financiële situatie”, zegt Moens. De afslanking van de provincie vertaalt zich in Oost-Vlaanderen niet in een daling van de voorziene budgetten. Zo wil het nieuwe bestuur bijvoorbeeld 63 miljoen euro investeren in fietspaden. “We bewandelen een gulden middenweg”, klinkt het.

Belastingverlaging

Om nieuw beleid te creëren kan de provincie zich trouwens beroepen op 15 miljoen euro die in de vorige legislatuur niet werd uitgegeven. “De realiteit leert ons dat de voorziene middelen niet allemaal worden opgebruikt”, zegt Moens daarover. De budgettaire ruimte gaat onder meer naar een belastingverlaging voor bedrijven, vooral duurzame, en starters.

20 tot 30 nieuwe personeelsleden

Toch lijkt het niet de bedoeling dat de realisatiegraad van nieuwe projecten onder het nieuwe bestuur even laag ligt. Integendeel, de provincie wil de komende legislatuur tussen de 20 en 30 nieuwe personeelsleden aanwerven. Het gaat om planologen en ingenieurs die de infrastructuurprojecten in goede banen moeten leiden. “In het verleden werden vaak bedragen voorzien die nooit werden uitgegeven omwille van personeelsgebrek”, aldus Moens. Die schrijft de komende legislatuur bijna evenveel leningen in als de vorige legislatuur.

De eerste gedeputeerde wijst nog op efficiëntiewinsten die geboekt zullen worden door onder meer de verhuis van provinciale diensten naar de Leopoldskazerne. Interne organisatie is zowat 30 procent van het Oost-Vlaamse budget.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  Het versneld aanleggen van fietspaden is zeker een goede zaak. maar hoe zit het met de autowegen? Ik heb verschillende vrienden, met een hoog inkomen, die gewoon gestopt zijn met werken, omdat ze uit de provincie niet meer weggeraken: dat weegt op de economie. Ik denk aan de baan Asse/Aalst-Dendermonde-St-Niklaas: een hel.

 • Jaak Casteleyn

  Hun nieuw nva rekenwonder zal de kassa wel goed in het oog houden, hier en daar nog wat extra taksen en heffingen en de zaak is weer rond.

 • Remus Bogaert

  Een provinciebelastingverlaging doorvoeren en dan tot 90miljoen € lenen en op de koop toe tot 30 mensen aanwerven . Wie houdt de NVA voor de zot ? Ik weet al wie dat gaat betalen oa ik en mijn vrouw die beiden werken en geen kinderen hebben. Wie stemt in godsnaam op zulke partijen ?

 • Mike Vanderkerken

  De provincies werken niet en zeker niet in Oost-Vlaanderen waar het bestuur bevolkt is met incompetente mensen die er geplaatst zijn door hun partijen. De provincies zijn een bodemloze put waar miljoenen in verdwijnen zonder enige reden of uitleg.

 • Bruno Vermeire

  Tja, de andere provincies moeten wel gaan lenen als al het geld van Vlaanderen naar Antwerpen gaat, en hoe zit het met het nationale geld, dat zal ook wel op zijn , zeker !