OOST-VLAANDEREN. Mathias De Clercq (Open Vld) eist sjerp op in Gent

Monsterscore voor Forza Ninove, Vlaams Belang grootste in Denderleeuw en tweede grootste in Aalst en Sint-Niklaas

De feestelijke ontvangst van Mathias De Clercq (Open Vld).
BELGA De feestelijke ontvangst van Mathias De Clercq (Open Vld).
Open Vld-lijsttrekker in Gent Mathias De Clercq eist zijn sjerp en heeft zijn aanhangers toevertrouwd dat Gent "voor het eerst in zestig jaar opnieuw een liberale burgemeester krijgt". 

 Het progressief kartel sp.a-Groen geeft echter de burgemeesterssjerp nog niet op. Sp.a en Groen verliezen volgens de voorlopige resultaten fors, maar ze blijven wel de grootste groep in de Gentse gemeenteraad. De liberalen, die nu meebesturen, willen een vervolg van paarsgroen enkel op voorwaarde dat De Clercq, burgemeester wordt. Een rechtse meerderheid lijkt niet aan voldoende zetels te raken.

De huidige bestuurscoalitie van liberalen en Sp.a/Groen behoudt volgens de laatste resultaten wel een stevige meerderheid in de Gentse gemeenteraad. CD&V-kopstuk Mieke Van Hecke verklaarde eerder deze avond bereid te zijn om aan tafel te gaan zitten met de "partijen die aan zet zijn".  Onze journalisten kregen van meerdere bronnen te horen dat een Gents stadsbestuur met Open Vld, CD&V én Groen in de maak is. Open Vld en CD&V zouden daarover al akkoord zijn en Groen zou van plan zijn om morgen het kartel met sp.a alsnog op te blazen.

 Verder in Oost-Vlaanderen  springt meteen de monsterscore van de Vlaams Belang-afdeling Forza Ninove in het oog.  Forza Ninove haalt meer dan 40% van de stemmen. Om kopstuk Guy D'Haeseleer van de burgemeesterssjerp te houden, moeten alle andere partijen samen gaan.  Ninove wordt zo misschien de allereerste stad van het land met een extreemrechtse burgervader.   Ook in Denderleeuw is Vlaams Belang de grootste met 26,1 procent. In Aalst en Sint-Niklaas wordt Vlaams Belang de tweede grootste partij, achter N-VA.   

•   Gentse uitslagen:  Open Vld van Mathias De Clercq op flinke winst, kartel sp.a-Groen op verlies. De Clercq eist de burgemeesterssjerp op. CD&V lijkt bereid mee te willen besturen.

• Monsterscore voor Vlaams Belang-afdeling Forza Ninove - ook in Denderleeuw is Vlaams Belang de grootste

• N-VA van burgemeester D'Haese wint in Aalst, Vlaams Belang tweede grootste

•  Groen verliest Zwijndrecht aan N-VA

•  CD&V van burgemeester Buyse houdt stand in Dendermonde

•  Ook in Sint-Niklaas is Vlaams Belang tweede grootste

Ronny De Coster22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Harry Vankrinkelen

  Ge kunt veel eisen ,ik zou ook burgemeester van Antwerpen willen worden..............

 • Jean Vergauwen

  Heeft VLD meer zetels dan het kartel ? Neen, dan kan je de burgemeestersjerp niet opeisen. Een beetje bescheidenheid aub., Mattias.

 • Jean Vergauwen

  Zes zetels minder dan het kartel en toch de burgemeester willen worden. Raar.

 • Kevin Nelissen

  Wie aan politiek doet in Vlaanderen mag volgens mij geen ander bloed hebben dan echt Vlaams !!! Wat in Leuven gebeurd is , dat is een grote fout !!! N-VA blijft over heel de lijn de grootste , nu 1stapje achteruit volgende keer weer 10 vooruit !!! Kijk maar uit !

 • sen kal

  N-VA grootste verliezer in Gent word hier niets over gezegd