Ook wie zonnepanelen op zijn dak heeft, ontsnapt niet aan stroompannes

photo_news
Ook wie zonnepanelen op zijn dak heeft, ontsnapt niet aan mogelijke stroomtekorten. Dat zegt Alex Polfliet van de groene consultant Zero Emissions Solutions en de ex-voorzitter van sectororganisatie PV Vlaanderen.

Door de aanhoudende problemen met de Belgische kerncentrales dreigen er stroomtekorten  te ontstaan in november. De kans bestaat dat bepaalde gemeenten dan een aantal uren van het stroomnet afgesloten zullen worden om een veel grotere black-out te vermijden. Ook bij eigenaars van zonnepanelen zal het licht dan onverbiddelijk uitgaan.

Omvormer

Je zou nochtans denken dat eigenaars van zonnepanelen zelfstandig stroom kunnen produceren? "De omvormer van zonnepanelen - het hart van de installatie, dat ervoor zorgt dat de gelijkstroom die de zonnepanelen produceren wordt omgezet in bruikbare wisselstroom - moet op het elektriciteitsnet aangesloten zijn", zegt Polfliet.

Volgens Polfliet bestaan er wel autonome batterijpakken voor de omvormer, maar weinig mensen hebben die vandaag al. "Sowieso is de dreiging op stroomtekorten ’s avonds, tussen zes en zeven uur het grootst", voegt hij toe. "Op dat moment is in november de zon onder en produceren zonnepanelen dus ook geen stroom meer."
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos robben

  triest om vast te stellen dat onze roeptoeterende beleidsmakers niet eens beschikken over een portie gezond boerenverstand

 • dirk derouck

  Arm België !!!

 • Tim Picarelle

  Met zen allen de houtkachel aansteken als de elektriciteit wegvalt. En dan klagen over fijn stof en stank.

 • Gerd Van nieuwenhove

  Betalen we daar 6 regeringen voor ? Maar de begroting is in evenwicht .... en de burger in de kou !

 • Francinne Declerque

  inderdaad, de overheid heeft schrik dat we off grid systemen plaatsen, dat gaan ze vast verbieden een set zonnepanelen met deftige thuis accu's. Het enige waar je voorlopig iets aan hebt als het licht uitgaat is een houtstoof daar kan je een pot water op warmaken en het huis warm houden en misschien een paar kaarsen.