Ook voor koelkasten puffen geblazen: techniekers rennen van ene naar andere herstelling

Koeltechnicus Maarten Bergmans aan het werk. Door de hitte begeven veel koelcellen in supermarkten het en hebben de technici bijzonder veel werk.
- PICTURES NOT INCLUDED IN THE CONTRACT
PHOTO NEWS Koeltechnicus Maarten Bergmans aan het werk. Door de hitte begeven veel koelcellen in supermarkten het en hebben de technici bijzonder veel werk. - PICTURES NOT INCLUDED IN THE CONTRACT

Ook voor onze koelkasten is het puffen geblazen. Al wekenlang draaien ze op maximaal vermogen. Koeltechniekers rennen dan ook van de ene naar de volgende interventie. De verkoop van nieuwe frigo's ging zo’n 15% omhoog.

“Door de aanhoudende hitte draaien alle installaties al enkele weken op hun maximale capaciteit. Dat heeft vanzelfsprekend zijn gevolgen”, zegt Rob Engelen van Bumaco, specialist in koeltechnieken en airconditioning. “Van onze 120 koeltechnici is momenteel een 35-tal continu de baan op voor herstelinterventies – de jongste dagen tot wel 125 per dag. Waar het de voorbije weken ’s nachts nog enigszins afkoelde, krijgen de koelkasten, koeltogen en vriescellen van zowel beenhouwer, supermarkt als industriële klant nu gewoonweg de kans niet meer om te ‘recupereren’. Echt defect gaan zeker de professionele koelinstallaties echter meestal niet. Precies om dat te voorkomen schakelt de ingebouwde beveiliging de koelgroep preventief uit – een fenomeen dat zich vooral op het heetst van de dag voordoet”, legt de service & maintenance manager uit. “Onze interventie beperkt zich dan ook veelal tot het afkoelen van de installatie. Wordt de koelkast tocht te lang te zwaar belast, zal de motor wél stukdraaien. Vooral toestellen ouder dan 10 jaar die al wat hebben doorstaan, kunnen moeilijk overweg met deze uitzonderlijke omstandigheden en begeven het.”

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • RUDI OLBRECHTS

  Da's chinees voor de gewone burger.

 • johny daneels

  Procedure aankoppelen manometers!!!! Vacumeren leidingen voor aankoppelen...waar is de vacuümpomp ?gebruik van schraderkranen? Snelkoppelingen? Super techniekers

 • Theo Schuermans

  Onze koelkast is nog niet zo oud en ze heeft al moeilijkheden met koelen.

 • Guido Ceuleers

  Heb juist nieuwe Miele koelkast van 950 € gekocht. 3e dag staat temperatuur van vriesvak ineens op -13 en niet meer op -18. Van dat merk en voor die prijs mag je toch verwachten dat die bestand is tegen de hitte, ook al is die nu extreem hoog ?

 • Rene Dannau

  ik heb er een tweede radiator laten bij solderen en opnieuw gas ingedaan en het koelt fantastisch en de motor draait maar 60% van de normale tijd.