Ook Vlaamse regering tegen snelheidslimiet van 130 km/u op autosnelwegen

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is geen voorstander van 130 km/u op onze snelwegen.
Belga/ANP Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is geen voorstander van 130 km/u op onze snelwegen.
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) had zich er al tegen verzet, maar nu verwerpt ook de hele Vlaamse regering het federale voorstel om de snelheidslimiet op bepaalde stukken autosnelweg te verhogen tot 130 km/uur. Dat blijkt vandaag uit de beslissingen van de Vlaamse regering.

Toen federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) in december 2017 voorstelde de snelheidsbeperking op bepaalde stukken snelweg te verhogen tot 130 km/uur, kreeg de MR-minister al tegenwind van de gewestministers. "Als we de maximumsnelheid verhogen, dan verhogen we ook de dodentol op de weg", zo zei Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts toen. Ook Waals minister Carlo Di Antonio (cdH) verzette zich tegen de plannen.

De deelstaten moeten ook officieel standpunt innemen over het federale koninklijk besluit. En de Vlaamse regering heeft nu laten weten dat het niet instemt met het koninklijk besluit. 

De Vlaamse regering spreekt in haar standpunt ook van een bevoegdheidsoverschrijding. "We vragen de federale minister voor mobiliteit om in zijn adviesaanvraag aan de Raad van State te verzoeken klaarheid te scheppen over de bevoegdheidsverdeling tussen de federale overheid en de gewesten over de snelheid op de autosnelwegen, om de discussie over de inkomsten uit deze verkeersboetes op te lossen", luidt het.
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Declercq

  Vroeger was het 60, 80, 100 en 120 km/uur en er waren minder ongevallen. Het is logisch dat er nu files ontstaan. Voorbeeld: op de E313 mag men 120 km/uur rijden, op de Ring slechts 100 km/uur. Toch logisch dat het verkeer op de autosnelweg zich opstapelt.

 • baptist Van der Straete

  Oei dan zijn ze in Nederland echt veel dommer dan 'weitske'.

 • Raoul Rouma

  Met dank aan deze mediageile betweter. Wagens worden véél veiliger en duurzamer maar het wegennet wordt niet aangepast hier en dan kunnen ze uit puur schaamte niet anders. Putten en slecht aangelegde vergen te veel inspanning van de automobilist en dan spreken we nog niet van de duizenden verkeersborden en het onaangepaste verkeersreglement dat niet evolueert met de nieuwe technologie.

 • Frans Peeters

  Tien kilometer meer per uur levert van Antwerpen naar de kust enkele minuten tijdwinst op, de moeite toch niet. Op de snelweg rij ik nooit sneller dan 115 km P/u en steeds op het rechtse rijvak.

 • Marc Baeyens

  Een moedige niet-populistische houding van de N-VA-regering.