Ook vandaag melden honderden agenten zich ziek. Belangrijkste commissariaat in Brussel gesloten: “In geval van nood, bel 101"

De politie bewaakt de Europese wijk.
Baert Marc De politie bewaakt de Europese wijk.
Ook vandaag blijven Brusselse politieagenten zich ziek melden. “Er blijven maar zieken bij komen. Dit hebben we nog nooit meegemaakt”, klinkt het in politiekringen. Politievakbond NSPV schat dat vandaag 800 lokale en federale agenten thuis bleven. “Wie geen dringende hulp nodig heeft, wordt vandaag wellicht niet geholpen”, zegt de Brusselse politie. “SOS-oproepen hebben onze prioriteit.” Het belangrijkste politiecommissariaat in Brussel is vanavond gesloten door een tekort aan personeel.

Op de deuren van het politiecommissariaat aan de Brusselse Kolenmarkt hangt vanavond een briefje: “Uitzonderlijk gesloten. In geval van nood, bel 101.” De deuren blijven dicht omdat te veel agenten zich hebben ziek gemeld. Het politiebureau aan de Kolenmarkt, vlakbij de Grote Markt, is de hoofdafdeling van de Brusselse lokale politie. Normaal gesproken is het 24 uur per dag open. Vandaag heeft bijna één op vier agenten zich ziek gemeld. Dat zou neerkomen op zo‘n 450 agenten.

Het commissariaat op de Brusselse Kolenmarkt is vanavond gesloten.
RV Het commissariaat op de Brusselse Kolenmarkt is vanavond gesloten.

“We waarschuwen al langer dat de politiemensen opgebrand zijn. De vakbond heeft niét opgeroepen om massaal ziek te melden. Maar we begrijpen het”, zegt provinciaal afgevaardigde van het NPSV, Mario Thys. “We hebben al vaak gewaarschuwd dat de mensen op het terrein moe zijn door de te hoge werkdruk. Als de politiek niet luistert, dan vallen mensen ziek, ja. Ik voorspel dat de mensen die nu uitvallen langer dan één dag thuis zullen zitten. De beveiliging van de EU- en ASEM-top zal de komende dagen nog moeilijk worden.  Volgens mij ligt de flitsmarathon in Brussel op z‘n gat.”

In deelgemeente Laken moest het commissariaat aan de Emile Bockstaellaan eerder vandaag al een paar uur sluiten. “Er was niemand om het onthaal te doen. Slechts twee agenten kwamen werken. Die zijn buiten op patrouille”, zegt vakbondsafgevaardigde Nicolas Beckers (NSPV). Ook in Elsene zijn veel agenten ziek. “Zeker de helft”, zegt Beckers. “Zo‘n massa ziekmeldingen op zo’n korte tijd is ongezien. Ik heb het alvast nog nooit meegemaakt.” 

SOS-oproepen hoogste prioriteit

In de zone Brussel-West zijn volgens woordvoerder Johan Berckmans zeker 110 agenten ziek. Een politiebron heeft het zelfs over 170 zieken en drie gesloten commissariaten: het politiekantoor in Sint-Agatha-Berchem en de Molenbeekse commissariaten ‘Marie-José’ en ‘Maritime’.

 Bij de buren van Brussel-Zuid is vanmorgen en vanmiddag zo goed als de hele interventieploeg afwezig. “Vanmorgen kwamen maar drie leden van de interventieploeg opdagen. Door verschuivingen hebben we uiteindelijk genoeg mensen bij elkaar gekregen om toch op de dringende oproepen te kunnen antwoorden”, zegt woordvoerster Marie Verbeke. 

Het politicommissariaat in Laken is tijdelijk gesloten omdat te weinig agenten kwamen werken.
Baert Marc Het politicommissariaat in Laken is tijdelijk gesloten omdat te weinig agenten kwamen werken.

Zo doen ze ook in andere zones. “De dringende oproepen van mensen in nood zijn prioritair”, zegt Brussels politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. “Het kan zijn dat mensen die geen dringende hulp nodig hebben vandaag niet geholpen worden.” Na een korte sluiting van het commissariaat in Laken, zijn alle politiekantoren momenteel open. Toch sluit Van de Keere niet uit dat er nog commissariaten dicht gaan: “Als dat nodig is om te verzekeren dat we interventies kunnen doen, dan sluiten we.” Van de Keere raadt mensen in dat geval aan om eerst naar de politie te bellen: “Je mag in normale omstandigheden zelf kiezen waar je klacht indient, maar in dit uitzonderlijk geval is het verstandig eerst even te bellen om te kijken of het open is en waar je het best terecht kan.”

Puzzelen 

Volgens het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is de veiligheid van de EU- en ASEM-top die vandaag, morgen en overmorgen in de hoofdstad plaatsvinden niet in het gedrang. “Het is puzzelen, maar voorlopig krijgen we geen signalen dat er problemen zijn. De veiligheid is gewaarborgd.”

“Politiemensen hebben een grote verantwoordelijkheidszin. Er zijn dus agenten die werken. Maar of alles ook zo draait als gewoonlijk? Dat betwijfel ik”, zegt een agent. “Ik denk dan aan de bewaking van hotels van belangrijke politici. Die zullen wel bewaakt worden, maar dan door minder manschappen.”

De politie schraapt agenten bij elkaar om de Europese wijk te beveiligen.
Baert Marc De politie schraapt agenten bij elkaar om de Europese wijk te beveiligen.

Zieken per zone (geschat door vakbond NSPV)

Brussel Hoofdstad-Elsene (Brussel-stad, Elsene) : 400

Brussel-Zuid (Anderlecht, Vorst, Sint-Gillis): 100

Brussel-West (Sint-Jans-Molenbeek, Ganshoren, Koekelberg, Jette, Sint-Agatha Berchem): 140

Brussel-Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere): 90

Montgomery (Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe): minstens 30

Federale politie, directie openbare veiligheid: 100
91 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marc Baeyens

  Dat is dan weer goed voor de stadskas van Brussel.

 • Erik Snarevlis

  Nog even en totale chaos breekt uit..

 • Eddy Van esbroeck

  Proficiat aan de agenten niet opgeven

 • Rigobert Deleu

  Waar zijn de controle artsen ??? Misbruik maken van hun positie voor puur geldgewin , wat hebben ze meer gekregen na de politiehervorming ?? Daar spreekt de vakbond niet meer over ??? En de burger staat weeral in de kou . Nog maar eens het leger optrommelen ???

 • Dirk Thyssen

  Groot gelijk van die agenten , er moet weer respect voor het ambt komen. Hier in België hebben misdadigers meer rechten dan slachtoffers .