Ook tweede man die Vangheluwe beschuldigt, verhoord als verdachte

Roger Vangheluwe.
BELGA Roger Vangheluwe.
Naast Kris Verduyn is woensdag nog een tweede man verhoord die beweert dat hij door de toenmalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe seksueel misbruikt is. Dat meldt het Brusselse parket. Net als Verduyn werd die tweede man, A., verhoord als verdachte nadat de oud-bisschop een klacht had ingediend wegens lasterlijke aangifte, laster en eerroof.

Roger Vangheluwe was de 25ste bisschop van Brugge, tussen 1984 en 2010. Op 22 april 2010 bood hij zijn ontslag aan als bisschop omdat hij zich voor en na zijn bisschopswijding schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik van een minderjarige neef. Die feiten maken het voorwerp uit van een gerechtelijk onderzoek dat deel is gaan uitmaken van Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de Belgische Kerk. 

Het federaal parket was in 2016 van oordeel dat de strafvordering in Operatie Kelk vervallen was door eerdere veroordelingen van een aantal verdachten, het overlijden van andere verdachten, en doordat alle overige feiten verjaard zijn. De Brusselse raadkamer sloot het dossier echter nog niet af omdat er bijkomend onderzoek gevraagd werd door verschillende burgerlijke partijen.

Bijkomende klachten

Sindsdien heeft meester Walter Vansteenbrugge nog versschillende bijkomende klachten ingediend tegen Roger Vangheluwe. Eén van die beweerde slachtoffers is Kris Verduyn. Die man beweert dat hij in 1992 gedwongen werd om seks met Vangheluwe te hebben. Dat zou gebeurd zijn voor de vormselviering van zijn zus, toen Verduyn 10 jaar oud was en optrad als misdienaar.

Tot nog toe werd niemand in verdenking gesteld, beide personen werden ook niet voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Brusselse parket

Vangheluwes advocaat reageerde daarop door zowel tegen Verduyn als tegen andere beweerde slachtoffers klacht in te dienen wegens laster en eerroof.

"We kunnen bevestigen dat vandaag twee personen, A. en V., werden verhoord naar aanleiding van een klacht met burgerlijke partijstelling van Monseigneur Vangheluwe, wegens lasterlijk aangifte en laster en eerroof", meldt het Brusselse parket. "Tot nog toe werd niemand in verdenking gesteld, beide personen werden ook niet voorgeleid bij de onderzoeksrechter.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Kris Verduyn en zijn advocaat Walter Van Steenbrugge.
BELGA Kris Verduyn en zijn advocaat Walter Van Steenbrugge.26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Van De Plas

  De slachtoffer zijn dus zelf aan hem gaan vragen om wat er gebeurd is met hen te doen of wat ? Ha nu heb ik hem door, hij is zelf een slachtoffer, jaja, had dat dan eerder gezegd !

 • Kees Vink

  Lijkt nog steeds zoals in de middeleeuwen de kerk die ontastbaar boven de wet staat.

 • Dirk Sonck

  Wie spreekt de waarheid? Laten we nog even het onderzoek afwachten?

 • jeff De Boeck

  Wat een schande !

 • Danielle Roggeman

  Het is door zo'n individuen en door de niets zeggende uitspraken van de paus dat ik de kerk de rug toe keer!