Ook sp.a valt uit de boot: “Onze lat lag blijkbaar te hoog, onze eisen te sociaal”

Groen ziet stempel Vlaams Belang op startnota

Sp.a-voorzitter John Crombez
Photo News Sp.a-voorzitter John Crombez
In een persbericht reageert sp.a op de beslissing van Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) om de partij links te laten liggen. “Na de verkiezingen hebben we ons als partij bescheiden maar constructief opgesteld. We hebben van in het begin gekozen voor een open dialoog met focus op inhoud. En die lat lag voor ons hoog met sociale keuzes die in Vlaanderen opnieuw voor zekerheid moeten zorgen, voor iedereen.” Ook PVDA en Groen laten zich kritisch uit over de startnota.

Volgens sp.a, dat even in de running was voor een ‘Bourgondische coalitie’ met N-VA en Open Vld, komen kernthema’s als betaalbare facturen en toegankelijkheid van onderwijs, zorg en openbaar vervoer wel aan bod in de nota, maar niet zoals de partij dat zou willen.

“Onze lat lag blijkbaar te hoog, onze eisen blijkbaar te sociaal. De facturen van de Vlamingen stegen de voorbije jaren fors en de wachtlijsten in de zorg zijn vandaag langer dan ooit. De Vlaming krijgt dezelfde regering met met even vage beloftes als vijf jaar terug. Dit lijken niet de noodzakelijke hervormingen die Vlaanderen nodig heeft,” klinkt het nog bij sp.a. 

PVDA: “De Wever potdoof voor sociaal signaal van kiezer”

Volgens PVDA blijft De Wever “potdoof voor het sociaal signaal van de kiezer”. “De afgelopen vijf jaar heeft de Zweedse coalitie al bewezen dat ze daar niet toe in staat is en ze werd daar door de kiezer voor afgestraft. Toch belooft De Wever in zijn startnota nog meer van hetzelfde: opnieuw vijf jaar koud en kil beleid dat sociale voorzieningen afbouwt en mensen tegen elkaar opzet", zegt fractieleider Jos D’Haese.

“Veel Vlamingen kunnen de vele hoge facturen niet meer betalen en komen niet meer toe op het einde van de maand. Deze problemen worden door De Wever vakkundig genegeerd”, aldus D’Haese nog. Hij spreekt ook over “een duidelijke keuze voor een harde Vlaamse identiteitsproblematiek die mensen tegen elkaar opzet en muren optrekt in plaats van bruggen te bouwen”.

Ook klaagt de partij over het ontbreken van een streefcijfer voor kinderarmoede. “Waar Liesbeth Homans vijf jaar geleden nog een halvering beloofde, is de ambitie nu zelfs in woorden verdwenen,” klinkt het nog fel. Het streven naar excellentie in het onderwijs moet het ook ontgelden. “De visie van deze nota op onderwijs staat volledig haaks op sociaal onderwijs dat elk kind in de samenleving kansen geeft om zich optimaal te ontplooien,”

Jos D'Haese, fractieleider van PVDA in het Vlaams Parlement
BELGA Jos D'Haese, fractieleider van PVDA in het Vlaams Parlement

“Vlaams, Vlaamser, Vlaamst”

Groen reageerde deze voormiddag bij monde van Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman. Ook zij was kritisch voor het streven naar excellentie in het onderwijs. “Voor onderwijs gaan inschrijvingsdecreet en m-decreet op de schop en moeten we excelleren in plaats van die nivellering door in te zetten op gelijke kansen”, schreef ze op Twitter.

Groen ziet naar eigen zeggen de stempel van Vlaams Belang op de startnota, zegt de partij nog in een mededeling. “In schril contrast met de grote vaagheid op vlak van klimaat, is de tekst zeer concreet op integratie en inburgering. De harde stempel van de gesprekken met het Vlaams Belang is meteen duidelijk”, stelt de partij.

Groen ziet in de nota geen enkele ambitie op het vlak van klimaat. “In plaats van steeds ambitieuzere doelstellingen aan te nemen, gaan we het komende decennium voluit voor het effectief realiseren van de aangegane engagementen en het versnellen van innovatie die daartoe de sleutel vormt”, is te lezen in de nota.

“Terwijl landen als Nederland en Duitsland het voortouw nemen voor hogere en bindende klimaatambities en voor een rechtvaardig en proactief klimaatbeleid, blijft Vlaanderen ter plaatse trappelen”, reageert Groen. “De twee belangrijkste maatregelen om de klimaattransitie in te zetten, ontbreken volledig: een slimme kilometerheffing en de betonstop.”

Rond integratie en inburgering is de tekst dan weer wel zeer concreet, hekelt Groen. “Bart De Wever kiest hier voor een gesloten Vlaamse identiteit. Tom Van Grieken heeft de pen mee vastgehouden. Vlaanderen kan zoveel meer dan kiezen voor een terugkeer naar een Vlaanderen dat nooit heeft bestaan.”

Groen benadrukt dat haar voor de grondrechten gelijk zijn voor iedereen die hier is erkend. De partij neemt het dus niet dat mensen vijf jaar ononderbroken en wettig in het land moeten hebben verbleven vooraleer ze aanspraak maken op sociale voordelen.

“De instrumentalisering van de VRT, het onderwijs en onze culturele instellingen voor een nog te definiëren Vlaamse identiteit, past niet in de 21ste eeuw”, vindt de partij ten slotte. “Over de kracht van cultuur als bindmiddel en maatschappelijke integratie valt niks te lezen. Brussel wordt quasi onder curatele geplaatst. Alles lijkt ten dienste te staan van dé Vlaamse natie.”
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Verstappen Martine

  Sociaal beleid ? Belgie nog meer de afgrond induwen !

 • Paul Vandekerckhove

  Socialisten moeten dus oppositie voeren samen met VB . Dat wordt iets bizar .

 • Jan Boden

  De socialisten kunnen nu 5 jaar lang in de oppositie staan roepen dat alles gratis moet worden, mooi toch ?

 • jan strynckx

  hun lat dit is hun aantal zetels. D.w.z. enkele te kort.

 • Katty de Clercq

  Misschien eens een referendum houden over die nota ...