Ook Senaat zet licht op groen voor volmachten

De plenaire Kamer zal straks nog over de volmachten stemmen.
BELGA De plenaire Kamer zal straks nog over de volmachten stemmen.
Nadat de Kamer gisterenavond het wetsvoorstel goedkeurde dat de regering volmachten geeft in de strijd tegen het coronavirus, heeft de Senaat nu hetzelfde gedaan. De Senaat ziet geen reden om de volmachtenwet te amenderen, waardoor de wet meteen van kracht kan worden. Dat besliste de plenaire vergadering unaniem.

In de Kamer stemden gisteren in totaal 104 leden voor, acht leden tegen en zestien leden onthielden zich. De volmachten moeten het voor de regering-Wilmès mogelijk maken om maatregelen te nemen, zonder daarvoor telkens de goedkeuring te moeten vragen van het parlement. Het gaat dan zowel om maatregelen op het vlak van volksgezondheid als om beslissingen die de socio-economische gevolgen van de coronacrisis moeten helpen opvangen. 

PVDA stemde gisteren tegen. De radicaal linkse partij vreest dat de regering de volmachten gaat gebruiken om asociale maatregelen door te voeren. Vlaams Belang onthield zich. Eerder waren de volmachten al goedgekeurd in de commissie Binnenlandse Zaken. Daar waren dertien stemmen voor, een stem tegen van PVDA en twee onthoudingen van Vlaams Belang. 


De steunende partijen keurden in de Kamer nog een reeks amendementen goed. Die moeten het oorspronkelijke voorstel preciseren, op basis van het advies dat de Raad van State gisteren had uitgebracht. De amendementen die Vlaams Belang indiende, kregen geen groen licht. Ook N-VA keurde de volmachten uiteindelijk goed, nadat de amendementen rekening hielden met de opmerkingen van de Raad van State. “De kritiek van de Raad van State is op sommige vlakken zeer ernstig”, zei Kamerlid Joy Donné (N-VA) gisteren. “Dit gaat over een delegatie van machten aan de regering, waardoor het parlement de facto buitenspel wordt gezet. Het spreekt voor zich dat we daar uitermate omzichtig mee moeten omgaan.”

“Niet gebruiken voor ideologische hervormingen”

Vanop de regeringsbanken benadrukte vicepremier David Clarinval (MR) nog eens dat het wetsvoorstel enkel en alleen kadert in de strijd tegen de coronacrisis. “We gaan de bijzondere machten niet gebruiken om ideologische hervormingen door te voeren”, verzekerde Clarinval. 

Clarinval voegde eraan toe dat de regering niet voor haar plezier dergelijke forse maatregelen neemt, zoals een samenscholingsverbod en de sluiting van winkels. “Voor een liberaal doen zulke maatregelen die de individuele vrijheden beperken, pijn aan het hart. Dit is geen politiek opportunisme. Deze maatregelen zijn nodig.” 

Controlecommissie

Minister Clarinval wees ook op de betrokkenheid van het parlement - de Kamer zal nog een bijzondere commissie oprichten voor de opvolging van de coronamaatregelen. Concreet zullen de leden de regering er kunnen ondervragen over de koninklijke besluiten die ze neemt. Ook zal de commissie zich kunnen buigen over de eventuele verlenging van de volmachten na drie maanden en KB’s omzetten in wet. De volmachtenwet schrijft immers voor dat de Kamer de beslissingen van de regering na maximaal een jaar moet ratificeren. Andere coronagerelateerde thema’s kunnen in de gewone commissies worden behandeld.

Clarinval wees er ook op dat na drie maanden de Kamer zal moeten stemmen over een eventuele eenmalige verlenging van de volmachten, eveneens voor drie maanden. Ook zal bij elke beslissing het advies van de Inspectie Financiën worden gevraagd. Er werd ook beslist dat de Kamer tijdens de paasvakantie kan vergaderen en dus niet per definitie twee weken dichtgaat.

Lees ook: Vergeet 5 april: maatregelen verlengd tot na paasvakantie (maar niet veel strenger) (+)
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • oswald billiet

  Neem nu eens aan dat die overbodige senaat had tegengestemd. Wat dan? Interessante vraag aan de cursisten van prof. Devos.

 • Urban Vyaas

  Men zou verwachten dat in dit digitale tijdperk de politieke molen iets vlugger kan draaien in noodsituaties.

 • Marc Van Brussel Leerkracht

  Super hoe premier Wiles deze crisis aanpakt! Tot in het buitenland krijgen we er respect voor!

 • jos duriau

  Sterke Jan is zijn pluimen aan het verliezen.

 • frans Venloo

  Zou mij verwonderen dat het alleen volmachten zijn welke gebruikt worden voor het coronavirus .Zal daarna wel boven water komen