Ook provincie Antwerpen krijgt te maken met transitmigranten die in vrachtwagens proberen te klimmen

Archiefbeeld.
BELGA Archiefbeeld.
Het fenomeen waarbij transitmigranten in vrachtwagens proberen te klimmen om in Groot-Brittannië te raken, heeft zich afgelopen jaar ook naar Antwerpen verspreid. Dat heeft de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen gemeld bij de voorstelling van haar jaarresultaten.

"Vroeger zag je dat vooral in Oost- en West-Vlaanderen, maar nu wordt ook onze provincie getroffen door de transitmigratie", zegt hoofdcommissaris Stanny De Vlieger. "Ook de snelwegparkings in onder meer Ranst, Brecht, Vosselaar en Meer worden geteisterd door inklimming."

Federale en lokale politie samen zagen in totaal 325 feiten, klinkt het. De oorzaak van de verplaatsing komt er volgens De Vlieger doordat de druk elders is opgevoerd.

Het fenomeen is niet zomaar willekeurig, benadrukt men. "We hebben een vijftigtal dossiers lopende. Er zit een zwaar internationaal georganiseerd netwerk achter, met ook schrijnende gevolgen voor de slachtoffers, die soms hun laatste bezittingen opgeven om toch maar in Groot-Brittannië te raken. De kostprijs gaat van enkele duizenden euro's voor een rit achterin een vrachtwagen, tot meer dan tienduizend euro voor wat meer luxe. Het is onze rol om achter de grote criminele organisaties aan te gaan."
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • william Masson

  De grote fout was niet de kolonisatie , de fout was te denken dat ze het zelf konden beheersen en er democratieën van maken.

 • Eida Lam

  Jo Van Caenegem dat is nu net het probleem, het westen doet al alle moeite maar het moet wel van twee kanten komen en als andere kanten niet gewillig zijn maar we forceren het dan worden we beschuldigd van imperialisme maar als we het niet doen worden we eveneens beschuldigd van schuldig verzuim.

 • Denis Stock

  Verdeel en heers politiek.

 • Jo Van Caenegem

  Kijk, die mensen lijden ontzettend. Wat kan de EU doen om het daar beter te maken, zodat ze niet meer moeten afkomen?! Dat zou de vraag moeten zijn. Opvoeding, bouwprojecten, drugsklinieken in Europa die gratis drugs voorzien- waardoor drugs verkopen belachelijk wordt - wapenregistratie en transparantie in leveringen, etc... je moet structureel werken, en overal tegelijk, lokaal georiënteerd, globaal uitvoeren. Begin er dan mee, waar wachten die eigenlijk op zeg!!!???!!

 • Jan Verschueren

  Lokvrachtwagens die het asielcentrum binnenrijden is een simpel oplossing .