Ook pintje mogelijk duurder door droogte: brouwer Delirium Tremens trekt prijzen al op

Photo News
Bierliefhebbers mogen rekening houden met stijgende bierprijzen. De extreme droogte deze zomer heeft gezorgd voor minder graanopbrengsten en dus duurdere mout. "Een prijsstijging is verantwoord", aldus Alain De Laet, CEO van brouwerij Huyghe.

Mout is een belangrijke grondstof voor bier. Door de tegenvallende graanoogst - als gevolg van de droge zomer - is er sprake van prijsstijgingen van mout met 20 procent. Ook hop stijgt in prijs. "Een stijging van de moutprijs met 20 procent komt overeen met een verlies van 2 procent op de verkoopprijs. Een prijsstijging is dus verantwoord", legt De Laet uit. 

Delirium Tremens duurder

Dat betekent niet dat alle brouwers hun prijzen zullen optrekken, en ook niet dat bier twee procent duurder wordt. "Wij gaan alvast de prijzen verhogen", aldus de topman van brouwerij Huyghe, bekend van onder meer Delirium Tremens. Met hoeveel is nog niet duidelijk. "Wie zijn prijs niet optrekt, zal aan rendement verliezen."

AB InBev, de grootste brouwer ter wereld en marktleider in ons land, laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken over mogelijke prijsstijgingen. "Maar wat we wel kunnen zeggen is dat de graanprijs stijgt. En dat heeft een effect op alle spelers", aldus Philippe Vandeuren van AB InBev. 

Stijgend bierverbruik

Ondanks de droogte en de eventuele prijsverhoging die daarbij komt kijken, had de warme zomer ook een positieve invloed op de biersector. Door het mooie weer en de goede prestaties van de Rode Duivels op het WK dronken we al eens vaker een pintje. Aldus de federatie van de Belgische Brouwers.

Ook marktleider AB InBev en brouwerij Huyghe bevestigen de stijging van het bierverbruik. “De wereldbeker en het goede weer zorgden voor een stijgende bierverkoop”, aldus Philippe Vandeuren van AB InBev. Vooral pilsbier deed het bij de warme zomertemperaturen goed, net zoals alcoholvrij bier. 
56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  mooie naam voor je bier, maar als je zover bent, dat je verward, bevend, zenuwen kapot...komt dat wel van een delirium....en de zorgverzekering (wij allemaal) zal veel moeten betalen....voor een ontwenning, als het lukt.

 • billy brenders

  Nu duurder omdat water op is maar wordt het dan ook terug goedkoper als er genoeg water is ? Natuurlijk niet, massale winsten eh

 • Alexander Meeuws

  zelf beginnen brouwen... en kunt uw taksen steken waar dezon niet schijnt... de coke staat goedkoper....

 • Luc Brouckaert

  Geen probleem. Zelf brouwen. Goedkoop en bovena heel lekker

 • Pieter Martens

  Ga mijne lekkere Warsteiner halen over de streep,tenminste nog eens echt bier en geen aftreksel van hier.