Ook opschorting van straf voor drie 'loodgieters' in Electragate-proces

De Brusselse raadkamer heeft ook de opschorting van straf uitgesproken voor de drie "loodgieters" in het Electragate-proces. Eerder op de dag werd dezelfde beslissing bekendgemaakt voor Jean-Pierre Hansen, de gedelegeerd bestuurder van Electrabel, en Patrick Ouart, de raadgever van de Franse president Nicolas Sarkozy bij Justitie en de voormalig secretaris-generaal van de groep Suez, dat Electrabel drie jaar geleden kocht.

Hacking
Alle inverdenkinggestelden werden schuldig geacht aan "hacking". Ze probeerden op 19 februari 2004 namelijk het telecommunicatiemateriaal van een werknemer van Electrabel, Patrick De Vos, te bespioneren. De poging mislukte echter. De beschikkingen voor de drie loodgieters werden, in tegenstelling tot die van Hansen, Ouart en de Franse energiereus Suez, enkele uren later achter gesloten deuren uitgesproken.

Beroep
Het parket liet weten dat het enkele dagen de tijd neemt om te onderzoeken of het in beroep gaat tegen de uitgesproken beschikking. Volgens rechter Cécile Florival, de voorzitter van de raadkamer, gaf Hansen op 19 februari 2004 na 19 uur de drie "loodgieters" met zijn persoonlijke badge toegang tot het gebouw van Electrabel in Brussel. Hansen verklaarde steeds dat het ging om een operatie ter beveiliging van de informatica. Ouart rekruteerde drie informatici die "loodgieters" werden in het Electragate-dossier.

Loodgieters
De drie "loodgieters" zijn Franse burgers die werken bij een klein Parijs bedrijf dat gespecialiseerd is in het kraken van computers. Rechter Florival hield er in haar beschikking rekening mee dat alle inverdenkinggestelden de feiten bekenden, gedeeltelijk althans, dat ze om de opschorting van straf hadden gevraagd en dat ze erg geleden hebben onder de mediabelangstelling voor de zaak. (belga/adv)