Ook onze stormen krijgen voortaan naam

Stormschade park van de directeur in Beringen
Mine Dalemans Stormschade park van de directeur in Beringen
Ook wij gaan onze stormen met code oranje of rood voortaan een naam geven. Dat heeft weerman David Dehenauw, hoofd Voorspellingen bij het KMI, bij de start van het nieuwe stormseizoen beslist. België stapt daarvoor mee in het initiatief van de Europese weerdiensten. Onder meer het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Portugal geven hun stormen al langer namen. 

“Over het hele gebied waar een storm raast, zal dezelfde naam gelden”, zegt Dehenauw. “Dat maakt het makkelijk om er via sociale media, met hashtags, over te communiceren. Het land waar een storm het eerst code oranje bereikt, kiest de naam. Omdat onze stormen veelal eerst in Frankrijk, Engeland of Ierland aan wal gaan, is de kans dat die eer ons te beurt valt eerder klein.”

De stormnamen zullen, net als in de VS, afwisselend mannelijk en vrouwelijk zijn. “De landengroep waartoe België werd ingedeeld - Frankrijk, Spanje en Portugal - heeft haar namenlijst voor dit seizoen reeds opgesteld. Maar volgend jaar zullen ook wij een aantal namen mogen voorstellen.” Die zullen volgens Dehenauw zowel Nederlandstalig als Franstalig zijn. “Inspiratie zal mogelijk bij voornamen van Belgische wetenschappers en weerkundigen worden gehaald.” 

Ook het Nederlandse KMNI zal haar stormen voortaan een naam geven. Het bracht daarvoor al de namen Jan, Kitty en Gerda in. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Verbelen

  Samson

 • Jurgen Weets

  Michel 1 is geweest, volgende is Jambon 1

 • Raf Coppens

  ver moeten ze niet zoeken om namen te vinden, gebruik de namen van onze ministers dan weet de bevolking snel hoe erg de storm word.

 • robrecht Peeters

  hopelijk politiek correcte namen niet uit Vlaams nationalistische hoek bijvoorbeeld zoals Machteld, Robrecht enzo, al genoeg Cyriel Verschaeve straten dat ze daar maar niet in vervallen.....

 • Janine Lulle

  bende onnozelaars , iets aan het klimaat doen eerst , sowieso de wereldbevolking op natuurlijke wijze halveren ! of is geldgewin belangrijker ?