Ook ondernemersorganisatie NSZ voorstander van verplichten mondmaskers in winkels, Comeos wil dat politie controleert als regels worden aangescherpt

Photo News
Ondernemersorganisatie NSZ volgt het idee om mondmaskers in winkels te verplichten. “Als dit ervoor kan zorgen dat we een tweede lockdown kunnen vermijden en dat andere maatregels kunnen versoepelen, zoals maximaal dertig minuten shoppen of één klant per tien vierkante meter, dan pleiten wij ervoor”, reageert voorzitter Christine Mattheeuws. Handelsfederatie Comeos wil dat de politie controleert of mensen een mondmasker dragen in winkels, als de Veiligheidsraad de regels morgen aanscherpt.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De druk op de Veiligheidsraad om mondmaskers in winkels verplicht te maken, neemt steeds meer toe. Nadat maandag viroloog Marc Ranst en GEES-voorzitster Erika Vlieghe op het belang ervan hamerden, pleiten de vakbonden ACV Puls en BBTK er nogmaals voor om ze verplicht te maken.

“We moeten elkaar beschermen en het dragen van een mondmasker is een kleine moeite om ons van een nieuwe gezondheidscrisis te vrijwaren. Het dragen van een mondmasker zou voor iedereen trouwens zo veel mogelijk een automatisme moeten worden. Iedereen moet zijn of haar gezond verstand gebruiken. Dat geldt zowel in de winkels als overal erbuiten", klinkt het bij NSZ.

Andere maatregelen versoepelen

NSZ hoopt wel dat er ook andere maatregelen worden versoepeld, zoals maximaal dertig minuten shoppen of maximaal één klant per tien vierkante meter, “want dat zorgt voor een beperking op het aankoopgedrag en veel winkels hebben het nu al bijzonder moeilijk”. “Het verplicht dragen van een mondmasker voor iedereen kan ervoor zorgen dat klanten zich ook veiliger gaan voelen in winkels en meer durven gaan shoppen. Handelaars zitten op zwart zaad en we moeten nu vooral zorgen dat de liquiditeit terugkomt. Nu doen de klanten maar wat en dat leidt tot frustraties en onzekerheid.”

“Het dragen van een mondmasker moet trouwens voor iedereen een automatisme worden”, vult Mattheeuws aan. “Zowel voor onze geestelijke als economische gezondheid moeten enkele richtlijnen worden versoepeld, maar dat kan enkel wanneer iedereen zijn of haar gezond verstand gebruikt. Zo veel mogelijk een mondmasker dragen, is daar voorbeeld van. En dat geldt zowel in de winkels als ook in parken of op andere plekken waar groepen samenkomen.”

“Deel van nieuwe normaal”

“Bovendien is het een visuele reminder: er heerst altijd een vorm van peer pressure. Mensen kijken naar elkaar en volgen elkaars voorbeeld. Meer maskers in het (straat)beeld zal de mensen ervan bewust maken dat Covid-19 nog niet is verdwenen. Deze crisis mag niet opnieuw opflakkeren. Daarom roept NSZ iedereen op zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen. Een mondmasker is deel van het nieuwe normaal.”

Als er nu nog een extra verplichting komt, moet de politie uiteraard tussenkomen om die te doen naleven

CEO van Comeos Dominique Michel

Handelsfederatie Comeos wil eerst en vooral duidelijkheid. “Twee weken geleden hebben we een viroloog gehoord die gezegd heeft dat een mondmasker in de winkel niet noodzakelijk was. Nu krijgen we een ander verhaal, dus we weten niet meer wat we moeten doen. We willen ook logica”, zei CEO Dominique Michel dinsdagmiddag in ‘Het Journaal’. “De huidige regels zijn al moeilijk te handhaven. Mensen worden zenuwachtig, in bepaalde gevallen wordt dat echt onaangenaam. Als er nu nog een extra verplichting komt, moet de politie uiteraard tussenkomen om die te doen naleven”, klinkt het. “Het is niet onze job om dat allemaal te realiseren.”

“Moet personeel optreden als agent?”

Buurtsuper.be, de federatie van zelfstandige voedingswinkels en supermarkten, is dan weer geen voorstander van een verplichting om een mondmasker te dragen in alle winkels. “Klanten met mondmaskers respecteren de 1,5 meter afstand minder, waardoor het besmettingsrisico net groter is”, vindt de organisatie.

Luc Ardies van Buurtsuper.be vraagt zich tot slot af wat winkeliers zouden moeten doen als ze een klant zonder mondmasker zouden betrappen. “Moeten de zaakvoerders of het personeel dan als politieagent optreden? Dat willen we te allen tijde vermijden”, zegt hij. 

Unizo, de bredere federatie waarbinnen Buurtsuper.be een deelorganisatie is, heeft een minder uitgesproken mening. “Een tweede coronagolf moet te allen tijde afgewend worden, maar als winkelen onveilig zou geweest zijn, hadden we dit toch al lang gemerkt? “, zegt Unizo-topman Danny Van Assche. Viroloog Marc Van Ranst had overigens eerder verklaard dat hij de verplichting voor mondmaskers in winkels een goed idee vindt net omdat het stilaan weer drukker wordt in de winkels en het daardoor moeilijk wordt om afstand te houden. 

“We zijn verwonderd dat dit voorstel nu naar boven komt, net nu er volop plannen gemaakt worden om de maatregelen systematisch te versoepelen”, aldus nog Van Assche. “Onze winkeliers volgen alle voorschriften voor klanten en personeel nauwgezet op, waardoor winkelen in veilige omstandigheden nu al kan.”
66 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christiaan Vernist

  Als het moet dan moet het. Maar denk dat mondmaskers in cafés en horeca veel meer effect hebben. Daar zitten mensen veel dichter en uren naast elkaar te praten. Er komt bij praten ook veel meer partikels vrij dan gewoon ademen wat je vooral doet in winkels.

 • Danny Vanhamme

  Aangeraden ok, maar verplichten nok. Ik heb de kaart van mijn gemeente (komt van de experten) gezien en de afgelopen 2 weken 0 besmettingen. Waarom zou ik dan een mondmasker moeten dragen ?

 • Guido Pintens

  begrijp ik het goed als er hier een aantal mensen "dan maar in NL of FR gaan winkelen" wegens hier verplichte mondmaskers? Voor mij betekent dat alleen dat ze niks inzitten met mogelijk besmettingsgevaar én misschien dood gaan door dat virus. Tjah ...

 • Piet Deroover

  Ik zou er geen probleem mee hebben, maar dan verlicht voor iedereen.

 • Bert Pelgrims

  Na 3 maanden zonder mondmasker zijn de cijfers significant gedaald, nu mondmaskers verplichten heeft geen zin maar de overheid draagt de schuld van de vele overlijdens.