Ook liberale vakbond dreigt met acties tegen hervorming ambtenarenstatuut

Leden van liberale vakbond VSOA tijdens een betoging in Brussel op 19 maart 2015.
BELGA Leden van liberale vakbond VSOA tijdens een betoging in Brussel op 19 maart 2015.
Na de socialistische en christelijke ambtenarenvakbond dreigt nu ook het liberale VSOA met acties tegen de geplande hervorming van het Vlaamse ambtenarenstatuut. Volgens de vakbond dreigt dat statuut "volledig uitgehold" te worden "onder het mom van harmonisering".

De socialistische vakbond ACOD heeft de voorbije weken al verschillende acties gevoerd uit protest tegen de hervorming van het ambtenarenstatuut. Gisteren blokkeerde de vakbond nog verschillende sluizen op de binnenwateren in Vlaanderen. Ook de christelijke vakbond ACV trok gisteren aan de alarmbel en dreigt met "algemene acties".

"Uitholling van statuut"

Het liberale VSOA verzet zich nu ook tegen de plannen van Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA). "Met dit voorstel van wijziging van het Vlaams personeelsstatuut wordt onder het mom van harmonisering het ambtenarenstatuut volledig uitgehold", zo stelt het VSOA vandaag in een persbericht. 

De vakbond vreest dat de voorgestelde 'harmonisering' tussen statutairen en contractuelen zal neerkomen op "een verdere afbouw" van het statuut. "Harmonisering betekent niet dat zieke personeelsleden de rekening moeten betalen, en dat men het minst gunstige stelsel als basis neemt. Ook niet dat de ontslagmogelijkheden versoepeld worden of dat men nog meer mogelijkheden voorziet om contractuelen te werven in plaats van dat de statutaire werving voor permanente taken het principe is en blijft", luidt het.

Acties

Volgens de vakbond groeit het ongenoegen bij het personeel. En als de regering voet bij stuk houdt, zal ook de liberale vakbond naar eigen zeggen "genoodzaakt zijn tot acties over te gaan". "Mochten er hier of daar toch spontane acties ontstaan, dan kunnen wij niet anders dan deze te erkennen en te ondersteunen", besluit de vakbond.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny Deridder

  De liberale vakbond is al even contradictorisch als het kaviaarsocialisme.

 • Jef Heffens

  Ieder mens met een beetje gezond verstand weet dat die ongebreidelde privileges vastgebeiteld in dat ambtenaren statuut niet houdbaar zijn. Dat dateert nog van de tijd dat we onze rijkdom voor een groot deel uit onze kolonies gingen halen en dat kan nu niet meer. Of is het dat wat de vakbonden willen?

 • Jan Verstrepen

  Als de liberalen al beginnen te staken!!!!

 • Gino Denil

  Als je staakt krijg je nooit loon, vanaeken jokke. Dat is al een eeuwigheid zo. Gewoon om je wat bij te werken naar de moderne tijden.

 • SAM Bedfort

  Bij Nicolas Van Hoecke is er meer dan een hoek af. Niet weten waarover je het hebt, maar toch komen roepen. Hij moest eens weten hoe lomp hij overkomt.