Ook Letchimi is net als Tiele (3) allergisch voor álles

De Nederlandse Letchimi maakte als kind hetzelfde mee als Tiele.
privéfoto De Nederlandse Letchimi maakte als kind hetzelfde mee als Tiele.
"Ik dacht: ik moet contact opnemen met Tieles ouders, want ik heb alles wat hij meemaakt ook meegemaakt."Dat zegt de Nederlandse  Letchimi (31) toen ze bij onze collega's van AD.nl het verhaal van de super-allergische peuter Tiele  uit Itegem (Heist-op-den-Berg) las.

Net als Tiele (3) was ook Letchimi als kind allergisch voor allerlei eten, voor kleding, huisstofmijt, dieren en 'ga zo nog maar een tijdje door'. "Ik had almaar jeuk, had het benauwd, had eczeem en kreeg op een gegeven moment te horen: je kan het best in een steriele kamer blijven en alleen 'astronautenvoeding' eten.''

Ook Letchimi uit Den Bosch (Noord-Brabant), die als baby uit Sri Lanka werd geadopteerd, kreeg op jonge leeftijd een maagsonde. "Dat moest wel, omdat ik van mezelf niks binnen kon houden."' En, evenals Tiele, ging zij het hele medische circuit af. "Ook mijn ouders zijn ziekenhuis in- en ziekenhuis uitgegaan om erachter te komen wat ik mankeerde. Artsen stonden voor een raadsel."

Toen ze uiteindelijk toch naar buiten mocht, kreeg ze op de basis- en middelbare school te maken met ernstige pesterijen. ",Ik zat altijd onder de blaasjes, bultjes en schilfers; ook in mijn gezicht. En kinderen kunnen dan heel gemeen zijn. Ik weet nog dat ik op de middelbare school schilfers in de wc had achtergelaten en anderen me het toilet introkken: jakkie, wat vies; opruimen, jij!"

Paardenmiddel
Ze is inmiddels 31 jaar en helaas nooit over haar allergieën heen gegroeid. "Ik heb nog steeds last van alles en nog wat -zo kan ik allerlei synthetische kleding niet verdragen- maar ik houd het door mijn medicijnen toch vol."

Ze slikt wel veel én heftige geneesmiddelen. Onder andere het ontstekingsremmende 'paardenmiddel' Ciclosporine dat ook na transplantaties wordt gebruikt. "Elke dag neem ik in totaal zo'n 15 pillen in en dat is dan altijd wel confronterend: dat ik dit heb en er niet meer van afkom. Maar ik ben blij dat ik inmiddels een dermatoloog heb die me goed kan helpen."

Jeuk
Ze wil Tieles ouders graag laten weten dat ze niet alléén staan. En ze wil ze alvast één overweging meegeven. "Ik begrijp heel goed dat zij Tiele zoveel mogelijk binnenhouden, maar mijn advies zou toch zijn: laat hem zoveel mogelijk léven. Want de jeuk, de pijn en het ongemak blijven en hij verdient het om de wereld te zien."

Tegen zijn ouders wil ik zeggen: laat Tiele zoveel mogelijk leven!

Letchimi
photo_newsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.