Exclusief voor abonnees

Ook jij bent verantwoordelijk voor je stoep. Hier moet je op letten

Onkruidverdelgers mag je niet gebruiken, maar verschillende gemeenten adviseren alternatieven zoals een voegenkrabber, een onkruidbranden, soda of azijn.
Geert De Rycke Onkruidverdelgers mag je niet gebruiken, maar verschillende gemeenten adviseren alternatieven zoals een voegenkrabber, een onkruidbranden, soda of azijn.
De burgemeester van het West-Vlaamse Mesen, de kleinste stad van ons land, heeft het gehad met enkele bewoners die naar zijn zeggen “hardleers” weigeren het onkruid op hun stoep te verwijderen. Wie een voetpad vol onkruid heeft, kan vanaf 20 september een GAS-boete tot 125 euro verwachten. Maar wat mag en kan eigenlijk op je stoep?

Ook afval en hondendrollen zullen in Mesen niet meer geduld worden. Maar vooral het onkruid is burgemeester Sandy Evrard een doorn in het oog. “Wieden is nochtans geen grote moeite. Het vergt amper vijf minuten werk per week. En iets dat proper is, blijft makkelijker proper. Een vuil toilet is rapper vuil dan proper gemaakt. Een proper toilet blijft proper”. 

Wijsheid uit de Westhoek, net als de zegswijze ‘als iedereen voor zijn deur veegt, is de hele straat proper’. Klopt. Maar wat mag en wat mag niet op je stoep? Want onkruid is niet het enige wat hinderlijk kan zijn op het voetpad.

Je hebt 24% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis97 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rayan El Arami

  Dat de gemeente Leopoldsburg dan maar eerst eens het goede voorbeeld geven. Als ze twee keer in het jaar langskomen met de grasmaaier is het veel! Terwijl overal lege verpakkingen, blikjes, glasscherven en plastiek flesjes liggen. Vooral in de straten net buiten het Centrum. In Mol hebben ze gemeentewerkers die een ganse dag op straat rondlopen om dergelijke zaken op te ruimen maar in Leopoldsburg is dat te duur zeker na de bouw van dat glazen gedrocht van een gemeentehuis?

 • Jacqueline SERNEELS

  Wie is verantwoordelijk voor al het onkruid dat groeit op de fietspaden in al de gemeentes? Gevaarlijk bij regenweer !

 • Cor Dierckx

  Kan men dan de gewerkte uren inbrengen en laten betalen door de burgemeester want het is dwangarbeid. Oplossing laat de gemeente arbeiders eens 8 uur werken dan zijn de straten proper. Bij ons is de dag indeling zo beginnen om 7.30 men komt een uur later ter plaatse een uur later is het pauze ze vertrekken en komen een uur later terug 11 u 30 vertrekken ze voor de middagpauze tegen 1 uur komen ze terug en iets na 15 uur bollen ze het af en rijden binnen zo heb ik het een paar keer ervaren..

 • André Christiaens

  Iedereen wil zijn gelijk halen, als gewezen opzichter van de reinigdienst van een bepaalde stad/gemeente in Vlaanderen is het onder bepaalde voorwaarden de gemeente of burger die moet instaan voor het onderhoud van de stoep, namelijk het heeft te maken met de breedte van de stoep. Zelf ben je verplicht om de watergoot voor uw deur proper te houden en deze dagelijks te reinigen tegen overlast van water bij zware regenval. Draai a.u.b niet rond de pot, de gemeente heeft gelijk.

 • guy matheussen

  als ik verantwoordelijk ben voor het voetpad, mag ik dan ook de boetes schrijven aan de bestuurder die elke dag zijn auto op het voetpad zet want de gemeente doet het niet.