Ook Jambon wijst gebruik van joodse karikaturen op Aalst carnaval af: “Vraag stellen: ‘getuigt dit nog wel van goede smaak?’”

Vlaams minister-president Jan Jambon vindt ook dat de carnavalisten van Aalst beter geen joodse karikaturen hadden gebruikt.
VTM Vlaams minister-president Jan Jambon vindt ook dat de carnavalisten van Aalst beter geen joodse karikaturen hadden gebruikt.
Vlaams minister-president Jan Jambon vindt dat de carnavalisten van Aalst beter geen joodse karikaturen hadden gebruikt. Eerder deze week noemde N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever het gebruik van de karikaturen “lomp”.

Het Aalsterse carnaval kwam tijdens de vorige editie in opspraak. Op een praalwagen stonden joodse karikaturen afgebeeld, met pijpenkrullen, haakneuzen en een grote kist met geld. Er kwam niet alleen kritiek van de joodse gemeenschap, ook de Unesco noemde de karikaturen respectloos. Intussen werd het Aalsterse carnaval van de lijst met immaterieel cultureel erfgoed verwijderd. 

"Ik denk dat de carnavalisten best zouden rekening houden met mensen die ze in het vizier pakken en de vraag stellen: 'getuigt dit nog wel van goede smaak?’”, zo zei Jambon vandaag aan Belga in de marge van zijn bezoek aan het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen. “Als je weet wat die bevolking meegemaakt heeft, is het dan echt nodig om het in de sfeer van Aalst carnaval te trekken? Ik denk ook dat men dat beter niet gedaan had", zei Jambon. 

De burgemeester van Aalst, Christoph D'Haese (N-VA, heeft de verantwoordelijke carnavalisten steeds verdedigd door te benadrukken dat die niet de intentie hadden om te kwetsen. 

Maar na de kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever vraagt ook Vlaams minister-president Jan Jambon de Aalsterse carnavalisten nu om rekening te houden met de achtergrond en het sentiment van de joodse gemeenschap. "Het carnaval van Aalst is iets heel speciaal. Daar wordt met alles en iedereen gelachen. Maar ik begrijp heel goed dat je de specificiteit van Aalst carnaval niet aan de wereld uitgelegd krijgt", aldus nog Jambon.

Jambon tijdens zijn bezoek aan het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen vandaag.
BELGA Jambon tijdens zijn bezoek aan het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen vandaag.18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rony scheerlinckx

  Bart de wever en nva laten hun waar gelaat zien hopelijk beseffen ze in Aalst wat voor bende dat ze gekozen hebben proficiat aan de burgemeester die opkwam voor zijn stad en zijn inwoners

 • danny janssens

  Op carnaval moet met alles gelachen kunnen worden zelf met al Hitler, Noord Korea, Al Qaida, IS, Dutroux of 9/11

 • DIRK VAN DESSEL

  "Goede smaak" is niet het voor Carnaval vereiste waarderingscriterium. Met ALLE bevolkingssegmenten wordt de sport gedreven zonder één of ander (positief) te discrimineren. Zelfs UNIA vond de controversiële praalwagen in kwestie terecht niet vermeend "antisemitisch". Trouwens er is geen enkel vonnis/arrest dat dergelijke praalwagen als vermeend "antisemitisch" heeft veroordeeld, laat dat duidelijk wezen !

 • rob callot

  Wat mij treft is dat de meest bizarre argumenten aangedragen worden om het carnaval van aalst ( met kleine a) goed te praten. Ik heb al veel afgelachen in theater en filmzaal , voor tv enz .. maar mensen schofferen of het nu Joden zijn Arabieren of Afrikanen , bange blanke mensjes das erover . Daar zit het humane , daar zit de ethiek , daar zit de opvoeding waar pret maken , laten lachen , spot drijven ( ook dat ) met enige nota van normen en klasse kan gebeuren.

 • Bert De Wever

  Jambon denkt aan zijn plaatske nu, heeft al kemels geschoten ter grootte van mammoets en is héél voorzichtig nu. Als de joden met ons mogen lachen, mogen wij met de joden lachen. Dat heeft niks met de oorlog of verleden te maken , PUNT Leve Aalst carnaval, hopelijk komen er nog grotere praalwagens hierover !