Ook Homans in de aanval op Unia: "Centrum voor klagende allochtonen"

Liesbeth Homans
Photo News Liesbeth Homans
Ook op de tweede dag van het weekend gaat een N-VA-minister in de clinch met Unia, het vroegere Centrum voor Gelijkheid van Kansen. In De Zondag zegt Vlaams minister van Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Liesbeth Homans dat Unia "niet neutraal en niet objectief" is en maar één doelgroep verdedigt, de "mensen van allochtone origine". Unia weerlegt die kritiek en vraagt snel overleg met de minister. De instelling leest ook "foute informatie" in het interview.

Homans "stelt zich serieuze vragen bij de werking van Unia", waarbij ze verwijst naar het voorstel voor het openstellen van vacatures voor één doelgroep. "Pure discriminatie", klinkt het. "Als een blonde vrouw met blauwe ogen wordt uitgescholden voor nazihoer en klacht indient, is de kans dat zij gehoord wordt, nihil. Als een vrouw met een hoofddoek klacht indient omdat ze uitgescholden wordt, is de kans honderd procent", dixit Homans. Ze heeft het ook over een "centrum voor klagende allochtonen".

Unia kan leven met kritiek, maar "graag op basis van feiten". "Minister Homans lijkt blind voor de diverse werking van Unia", zegt Unia-directeur Els Keytsman in een persbericht. Haar instelling is er voor elke burger, stelt ze. "We vinden het oprecht jammer en verontrustend dat minister Homans en staatssecretaris Demir (die zaterdag uithaalde in de krant en zondag in De Zevende Dag kritiek uitte) dit niet opmerken", zegt Keytsman.

Vertekend beeld
Wat Homans en Demir zeggen, geeft een vertekend beeld van de werking, klinkt het. Unia zoekt "naar de grootste gemene deler tussen mensen ongeacht hun afkomst, handicap, seksuele oriëntatie enzovoort", vervolgt de directeur. "De antiracismewet en de antidiscriminatiewet vormen de toetssteen voor Unia. Voor ons tellen feiten en die spreken voor zich."

Unia is ook "verbaasd" over "foute informatie" in het kranteninterview. "Wat ze beweert over het bewust achterhouden van informatie is onjuist en ze citeert ook fout een studie."

In de Zevende Dag op Eén zei Zuhal Demir dat "Unia geen centrum van gelijke kansen maar van polarisering" is. Demir merkte voor de televisiecamera's ook op dat slechts 5 procent van de klachten bij Unia over leeftijdsdiscriminatie gaan, terwijl de meeste discriminatie op de arbeidsmarkt omwille van leeftijd gebeurt. Unia is "verbaasd" over die stelling en stelt dat het aantal geopende dossiers rond leeftijdsdiscriminatie vorig jaar met 129 procent toenam.

"Kritiek is prima, maar graag op basis van feiten en met correcte argumenten", besluit Keytsman. Unia nodigt Homans en Demir uit voor een gesprek, maar zelfs dat zorgt voor discussie. "Zij nodigt niet uit, zij mag het bij ons komen uitleggen", zegt Homans op Twitter.

Groen: "N-VA blinkt uit in hypocrisie"

"N-VA blinkt deze week uit in hypocrisie. De afgelopen jaren hebben ze geen prioriteit gemaakt van discriminatiebestrijding, ook al leveren ze de Vlaamse minister en de federale staatssecretaris voor Gelijke Kansen. Maar ze staan wel op de eerste rij om te schieten op één van de toonaangevende instituten die discriminatie helpt bestrijden in onze samenleving." Dat stelt Groen zondag.

"Zuhal Demir had zich beter gehouden aan haar belofte om zich eerst twintig dagen in te werken. Dan zou ze merken dat Unia een cruciale partner is in de strijd tegen discriminatie, die verzoenend te werk gaat en voor veel mensen al het verschil gemaakt heeft", zegt Kamerlid Evita Willaert. "De discriminatieproblematiek leent zich niet tot dergelijke losse flodders."

Eva Willaert.
Belgaimage Eva Willaert.

CD&V: "N-VA heeft andere kijk op kritische organisaties"

"Er bestaat al langer ongenoegen over Unia bij N-VA. Ten gronde heeft de partij een andere kijk op het middenveld en kritische organisaties." Dat zegt Vlaams parlementslid Ward Kennes van CD&V. "Wij vinden het goed dat er naast de politiek ook instellingen bestaan die het beleid uitdagen en bij de les houden, een tegengewicht vormen voor de waan van de dag", reageert Ward Kennes. "Maar ik heb de indruk dat dit niet de traditie is van N-VA. Als er een meerderheid is, vinden zij dat iedereen in dezelfde richting moet marcheren."

De CD&V'er betreurt de uitspraak van Zuhal Demir dat Unia zich niet bezighoudt met discriminatie op de arbeidsmarkt, terwijl het centrum daar vorige week nog een studie over publiceerde. "Het enige thema waar Unia zich niet mee bezighoudt, is het communautaire."

"N-VA wil soms graag een electorale groep bedienen die het moeilijk heeft met het discours rond anti-discriminatie. De partij wil daarom graag laten verstaan dat ze Unia liever kwijt dan rijk is", besluit het parlementslid.

Ward Kennes.
Photo News Ward Kennes.

Open VLD: "Kwetsende uitspraak, maar ook Unia polariseert"

"Vlaams minister Liesbeth Homans laat zich heel kort door de bocht en kwetsend uit door discriminatie te minimaliseren." Dat zegt Vlaams parlementslid Bart Somers van Open Vld. "Maar ook Unia maakt fouten door te veel te polariseren", vindt hij. "Dit is vintage-Homans", reageert Bart Somers. "Ze polariseert liever dan op een constructieve manier uit te zoeken hoe de gelijke kansen van alle mensen kunnen worden gegarandeerd. Liesbeth Homans is minister van Inburgering en Integratie, dan doe je dit niet. Dit komt in de buurt van toogpraat."

Maar ook Unia heeft boter op het hoofd, vindt de Open Vld'er. "Zij ondergraven de legitimiteit van hun eigen instelling." Somers haalt het voorbeeld aan van de Brusselse schepen Alain Courtois, die verschillende huwelijken weigerde omdat de bruid zijn hand niet wou schudden omwille van haar geloofsovertuiging. Unia vond dat getuigen van etnocentrisme. "Ze hebben dat niet benaderd vanuit de gelijkheid van man en vrouw, wat minstens het beeld creëert dat niet iedereen op dezelfde manier wordt behandeld", zegt Somers. "Zo bouw je geen draagvlak voor een samenleving die sterker inzet op diversiteit."

Bart Somers.
BELGA Bart Somers.

Sp.a: "N-VA kopieert recepten van Vlaams Belang"

"Ik vind dit een zeer doorzichtige beschadigingsoperatie. De enige partij die dat even systematisch deed, was Vlaams Belang. N-VA kopieert nu hun recepten." Dat zegt Yasmine Kherbache, Vlaams parlementslid van sp.a.

Yasmine Kherbache heeft het over een hysterische aanval op Unia, die bovendien gebaseerd is op onwaarheden. "Zuhal Demir beweert bijvoorbeeld dat Unia zich enkel bezighoudt met de zwartepietendiscussie, maar ze verwart Unia met het Minderhedenforum", zegt ze. Kherbache verwijst ook naar de uithaal dat het centrum zich niet bezighoudt met discriminatie op basis van leeftijd op de arbeidsmarkt, terwijl daar vorige week nog een studie over verscheen.

Het is weliswaar niet de eerste keer dat N-VA de aanval opent, maar nu is het wel heel duidelijk waar de partij naartoe wil, concludeert Kherbache.


Photo News130 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Saitan Gabriel

  De linkse brigade heeft weer niets anders te doen dan af te geven op N-VA. Al wie links verkiest, zijn grote hypocrieten ! Veel bla bla, maar het zijn altijd de andere die zich moeten aanpassen, terwijl zij rustig van achter hun pc hun luizeleventje verderzetten, doen zijzelf niets. Bvb: Hoeveel linkse kiezers hebben vluchtelingen opgevangen? Ze schreeuwden nochtans moord en brand. Moesten al die linkse kiezers één of twee vluchtelingen opnemen, was het probleem al opgelost.

 • Jamal Bel

  Pfff homans bol het af he zeg...pakt demirke mee!!

 • Anonymous

  NVA nooit meer .zakkenvullers leugenaars wij moeten nu de eindjes bij elkaar knopen

 • Anonymous

  De krant HLN kan. Misschien eens een poll doen unia ja of unia Neen

 • Anonymous

  Telkens willen de NVA excellenties in beeld komen. ZE krijgen vlot en paar artikelen in volkse kranten. Een onderneming zou hiervoor tientzlle duizend euro aan advertentieruimte moeten betalen. Er klopt iets niet.