Ook Hilde Crevits wil chassidische jood die vrouwen weigert de hand te schudden niet op CD&V-lijst: "Dit is een probleem"

Ook andere CD&V'ers uiten kritiek, partijtop in crisisoverleg

BELGA
Niet iedereen is gewonnen voor een plaats voor de chassidische jood Aron Berger op de Antwerpse CD&V-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zeker niet als die weigert vrouwen een hand te schudden en pleit vóór de toelating tot ritueel slachten. Nadat het nieuws naar buiten werd gebracht door Joods Actueel, reageerden verschillende politici, ook van CD&V zelf, afkeurend. Berger zelf zwijgt voorlopig, op vraag van CD&V. De partij houdt momenteel crisisoverleg, meldt de VRT.

Volgens Joods Actueel heeft de Antwerpse CD&V de negende plaats op de lijst aangeboden aan Aron Berger. Het zou de eerste keer zijn dat een chassidische jood op een lijst staat in Antwerpen. Opmerkelijk is dat Berger zegt te zullen vasthouden aan zijn religieuze principes. Zo weigert hij een hand te geven aan andere vrouwen uit respect voor zijn eigen echtgenote. 

Meerdere vrouwen binnen de CD&V zijn niet gewonnen voor de keuze voor Berger. "Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is voor mij elementair", zegt Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in VTM NIEUWS. "In Vlaanderen wordt elkaar de hand geschud. Ik vind het belangrijk dat er ook een hand wordt gegeven aan vrouwen. Ook in Antwerpen. Dit is een probleem dat zo snel mogelijk moet uitgeklaard worden."

Ook CD&V-kamerlid Els Van Hoof, tot voor kort voorzitter van Vrouw en Maatschappij, fronst de wenkbrauwen. “Elkaar de hand schudden hoort tot onze cultuur. Dat niet willen doen, lijkt mij erg verregaand.” In 'De Ochtend' op Radio 1 zei ze: “Bij voorkeur zouden er op de CD&V-lijst geen mannen mogen staan die vrouwen geen hand willen geven. Ik heb het daar persoonlijk moeilijk mee. Ik zal nagaan wat ervan aan is”. 

CD&V'er Hendrik Bogaert: "Wie geen hand wil geven aan vrouwen, hoort niet op de lijsten van CD&V."
BELGA CD&V'er Hendrik Bogaert: "Wie geen hand wil geven aan vrouwen, hoort niet op de lijsten van CD&V."

"Rode lijn"

Partijgenoot Hendrik Bogaert is al even duidelijk op Twitter: “Wie geen hand wil geven aan vrouwen, hoort niet op de lijsten van CD&V omdat dit in strijd is met de basiswaarden van de partij”. Hij vindt dat zijn partij een rode lijn moet trekken en dat wie geen hand aan een vrouw wil geven, die lijn overschrijdt, zo zei hij in 'De Ochtend' op Radio 1. "Als je geen respect kan opbrengen voor een andere persoon, dan zit je in een ander filosofisch kader als dat van de CD&V, een kader dat niet verenigbaar is met dat van het christendom. Met alle respect, maar het is niet compatibel met onze basiswaarden en zo iemand hoort dan ook niet thuis op een CD&V-lijst. De openheid van de partij is goed maar niet onbeperkt." 

Jongeren vragen "duidelijke rechtzetting"

Hetzelfde geluid bij JongCD&V, de jongerenafdeling van de partij. Die tilt zwaar aan een vroegere uitspraak van de chassidische jood, waarin hij gemengde scholen als "kindermishandeling" bestempelde. De CD&V-jongeren verwachten een "duidelijke rechtzetting".

"Culturele gebruiken zijn wat ze zijn. Problematischer is de visie die men heeft op homoseksualiteit, op gendergelijkheid of op allerhande ethische thema's. Hoe kan je het onderwijsbeleid mee vormen, als je gemengde scholen bestempelt als kindermishandeling?", zegt CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi.

"In Antwerpen doen wij met JONGCD&V ieder jaar met een grote delegatie mee aan de Pride. De samenleving die wij willen uitbouwen in onze steden en gemeenten is er één waar alle kinderen en jongeren zichzelf kunnen zijn. Wij verwachten een duidelijk signaal vanuit Antwerpen én van Aron Berger", zegt Mahdi verder.

"We begrijpen dat de afdeling bruggen wilt bouwen met alle gemeenschappen die in Antwerpen actief zijn. Dat is ook hét wezenlijke verschil tussen onze partij en anderen. Twee jaar geleden organiseerde ik nog een rondleiding door de joodse gemeenschap in Antwerpen. Maar bruggen bouwen moet ook lukken zonder kandidaten op onze lijsten met een visie op onze samenleving die haaks staat op de onze. Indien er geen duidelijke rechtzetting komt, heeft Berger niets op onze lijsten te zoeken", besluit Mahdi.

"Puur om op Joodse stemmen te jagen"

Magda De Meyer van de Vrouwenraad reageert eveneens verbolgen. “Treurig. Of kandidaten binnen de waarden van een partij passen, is niet meer belangrijk. Dit is puur om op joodse stemmen te jagen en dat vind ik echt jammer.” Dat is ook de mening van Philippe De Backer, Open Vld-lijsttrekker in Antwerpen, die bits uithaalde op Twitter: "Als voor stemmen in de stad nu al elementaire omgangsvormen en gelijkheid man-vrouw moeten wijken dan getuigt dat van weinig respect voor onze stad en alle Antwerpenaars". 

Kris Peeters, lijsttrekker voor CD&V in Antwerpen, countert dat en tweet: "Elke kandidaat op de lijst respecteert de gelijke positie van man en vrouw". Peeters zou morgen meer tekst en uitleg over de lijstvorming geven tijdens een bezoek aan enkele joodse instellingen. 

De partijtop houdt momenteel crisisoverleg en beraadt zich over hoe ze dit gaan oplossen. Voorzitter Wouter Beke geeft voorlopig geen commentaar op de kwestie. De christendemocraten stuurden via Twitter wel de volgende boodschap uit: "Respect en gelijkheid tussen mannen en vrouwen zijn en blijven voor @cdenv elementaire waarden. Daarover kan geen onduidelijkheid bestaan."

Open Vld'ster Gwendolyn Rutten deelde naar aanleiding van de commotie een tweet die ze begin deze maand de wereld al instuurde nadat bekend raakte dat de partij Islam mannen en vrouwen van elkaar wil scheiden op de bus. 

"Nederlaag voor vrouwenrechten" 

N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir gaat nog een stap verder en spreekt bij de VRT van "een nederlaag voor vrouwenrechten". "Wat in Antwerpen gebeurt is een keuze van CD&V Antwerpen. Ikzelf zou niet blij zijn om in een partij te zitten waar die ongelijkheid tussen man en vrouw in de etalage wordt gezet", aldus Demir.

En ook federaal minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) reageert op de kwestie. "Weigeren om een vrouw de hand te schudden, naast haar in een bus gaan zitten of ergens anders, zijn gedragingen die onder geen enkele omstandigheid kunnen worden gepromoot of geaccepteerd #genoegisgenoeg #genderequality #verkiezingen2018", tweet ze.

"Regels van geloof"

Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, vindt alvast dat men zich niet mag blindstaren op dat ene element. "Dat is een onderdeel van de cultuur van de ultraorthodoxe joden. Ze leggen die regels ook niet op aan anderen. Het heeft niets te maken met discriminatie, maar met de regels van hun geloof", aldus Freilich in 'De Ochtend'. Volgens Freilich zou er geen probleem mogen zijn. "Kijk bijvoorbeeld naar de ultraorthodoxe joodse gemeenschap in de Verenigde Staten. Daar neemt die gemeenschap al jaren zonder probleem deel aan de politiek", zegt hij. "De joodse gemeenschap is een grote en groeiende gemeenschap. Ik denk ook dat als u de man zelf zou zien en horen, u zou merken dat het gaat om een lieve en minzame man." 
118 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Vandeneede

  Peeters is een Waaslander, geen Antwerpenaar. Het Waasland kijkt neer op Antwerpen, want zij zijn de betere. Ik heb als Antwerpenaar 12 jaar in het Waasland gewerkt en dit dagelijks moeten aanhoren. Wat komt die hier doen aub?

 • daniel moniez

  daniel vind hilde crevits,toffe minister, joviaal,westvlaming,ik stem voor haar ,net als de vorige keer, programme met de busreis op tv ,heb gekeken,super

 • Mario Bocque

  Doe maar ! Dit is het punt waar ik afhaak !

 • Leo Marien

  Toch straf dat er binnen CD&V, zo weinig onderling wordt gepraat. Eerlijk, ik geloof er niet veel van. De Joodse man zal worden afgevoerd, dat is al zo goed als zeker maar.... voor wie gaat zijn achterban stemmen? En daar is het Peeters allemaal om te doen. Peeters zal gedacht hebben, in die vijver ga ik vissen. Eén visje uitgooien als lokaas en ik vang ze zo goed als als allemaal.

 • Staf Van Reeth

  CD&V christen democratisch & volkspartij .... Laat dat christen maar vallen .... Puur bedrog