Ook grote Belgische bedrijven gelinkt aan belastingparadijzen

BELGA
Liefst 110 Belgische bedrijven zijn verbonden aan firma's op de Kaaimaneilanden en de Britse Maagdeneilanden. Onder hen ook kleppers als KBC, Solvay, GDF Suez en zelfs de Belgische staat. Dat meldt 'De Tijd'. KBC nuanceert het bericht en stelt dat het overal correct belastingen betaalt.

Bedrijvendatabank Graydon maakte twee lijsten met alle Belgische bedrijven met vennootschappen in de twee exotische belastingparadijzen. Ze hebben er ofwel een belang in een vennootschap, ofwel -en dat komt meer voor- zit een van hun aandeelhouders er.

Op de lijst staan KBC, BNP Paribas Fortis, Solvay, GDF Suez via het Belgisch-Britse vehikel International Power en zelfs de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden. Die is voor een groot deel in handen van de Belgische staat. Ook zijn er heel wat kleine ondernemingen.

"Onbegonnen werk"
De Bijzondere Belastingsinspectie zegt dat het onbegonnen werk is om te achterhalen wie schuilgaat achter de firma's. "We kunnen dat nooit doorprikken, zelfs niet als politiespeurders naar daar trekken. Het is dus ideaal om van daaruit volstrekt anoniem investeringen te doen in ons land, bijvoorbeeld in vastgoed."

Fiscaal advocaat Thierry Afschrift waarschuwt echter voor voorbarige conclusies. "Het is niet meteen verdacht als Belgen ginds zitten. Je kan ook legale redenen hebben om anoniem zaken te doen, zolang je maar correct belastingen betaalt. Die eilanden zijn soms ook een interessante uitvalsbasis om bijvoorbeeld in Azië te investeren."

Reactie KBC
KBC zegt in een reactie dat het niets onwettigs doet. "KBC heeft in het verleden vennootschappen op Kaaiman en Virgin opgericht louter omwille van vennootschapsrechtelijke en financieel-rechtelijke redenen. Deze vennootschappen zijn gespecialiseerd in enerzijds financiële transacties met Amerikaanse beleggingsfondsen, anderzijds krediet- en aandelenderivaten. De wetgeving in deze landen liet een grotere contractuele vrijheid toe om voor dergelijke specifieke financiële verrichtingen contracten op maat te maken. Elk van de betrokken activiteiten is vandaag in afbouw binnen KBC", klinkt het in de mededeling.

"Deze vennootschappen zijn tradingvennootschappen die enkel met professionele financiële tegenpartijen handelen en niet gerechtigd zijn om cliëntentegoeden in welke vorm dan ook aan te houden (geen enkel offshorebedrijf heeft een banklicentie, dus kan geen klantendeposito's onderbrengen). Elk van deze vennootschappen betaalt belastingen in de landen waar de hoofdzetel van de KBC-vennootschap gevestigd is die instaat voor het beheer van deze productlijn, i.e. België, US en UK", besluit KBC.